Uniós egészségügyi akcióterv készül

Az egészség megtartása, a betegségek megelőzése az egészségügy legfontosabb feladata, ezért több uniós akcióterv is készül 2017-ben. Dolgoznak a helyes antibiotikum használat elterjesztésén, az ételek transzzsír- só- és cukortartalmának csökkentésének szabályozásán, valamint az egészségre ártalmas kemikáliák alkalmazásának visszaszorításán - mondta Vytenisz Andriukaitisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbizotnságért felelős biztosa egy budapesti rendezvényen.
Szepesi Anita, 2017. február 9. csütörtök, 20:38
Fotó: Napi.hu

Nincs olyan ország, ahol elégedettek az egészségügyre költött forrásokkal, noha az nem mindenki számára egyértelmű, hogy magának az egészségnek a minél hosszabb ideig való fenntartása nem az ágazat feladata, sokkal inkább életmódbeli, szociálpolitikai tényezők által meghatározott, oktatási rendszer, életstílus, táplálkozás, fizikai aktivitás és stresszmenedzsment kérdése - fejtegette a Budapesti Gazdasági Egyetemen tartott előadásában Vytenisz Andriukaitisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa.

A betegségek megelőzését - mint a korai halálozás elkerülésének eszközét - ugyanakkor fontos gazdasági kérdésnek nevezte, mondván ezen keresztül az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás is csökken.

A biztos utalt az OECD legújabb felmérésének adataira, amelyek az egészségben töltött évek csökkenését jelzik, s mint kifejtette, a lakosság egészségi állapotában érdemi előrelépést az életminőség, a lakossági magatartás megváltoztatása hozhat. Ebben az alkohol, és dohánytermékek, valamint magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását visszafogó adóknak jelentős szerep jut.

A Párbeszéd a polgárokkal című rendezvényre Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárt is meghívták, aki arról beszélt, hogy az elvesztett életévekért legkevésbé az egészségügyi ellátórendszer tehető felelőssé, a betegségmegelőzés sikerének titka pedig a kulcsösztönzők megtalálása. Magyarországon jelenleg az EU-ban elérhető összes szűrés része a palettának, ugyanakkor a szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A következő, az egész országra kiterjedő program a vastagbélrákszűrés lesz, amelynek keretében az év második felétől 1,8 millió lakost  várnak vizsgálatokra.

Az egészségügy GDP arányos részesedése kapcsán Ónodi-Szűcs elismerte, abban nincs vita, hogy emelni kell a forrásokat, ugyanakkor a rendszert is változtatni kell, "rendet kell tenni" - fogalmazott, ugyanis rengeteg plusz pénzt került úgy a rendszerbe, hogy ezt senki nem érezte meg, mind a szakma, mind a lakosság, mind a betegek elégedetlenek.

A rendteremtés része a kórházi várólisták után a járóbetegszakrendelők előjegyzési rendszerének megváltoztatása, Ónodi-Szűcs ettől várja, hogy javul az egészségügy lakossági megítélése. Ennek koordinálásában segít az e-health rendszer - tette hozzá az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lzperx, 2017.02.09 22:16

Az életmód összefüggésben van a jövedelmekkel, míg a rugalmas munkaügyi szabályozás nagyobb stresszmenedzsment kapacitást igényelne. Egyikben sem vagyunk jók, de azért a rugalmasságot fejlesszük. Ilyenkor az egészségügyi intézményrendszerre nagyobb teher és erősebb kihívás vár. A daganatos halálozási számokban ezek hiánya visszaköszön.
Az egészséges ételekhez az is hozzájárulhatna, ha a mezőgazdasági támogatásokat úgy csatornáznák, hogy az legyen olcsó(pl: zöldség), mert hisz a szegény ember azt veszi ami olcsó és abból sokat. Ez nagy mozgástér lehetne a fejlesztésre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html