A bíróságok kötelesek lesznek a Kúria jogértelmezését követni az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata értelmében, ugyanakkor ez nem sérti az ítélkező bírók, vagy az eljáró tanácsok személyes függetlenségét - mondta Varga Judit igazságügy-miniszter szombaton a magyar ügyvédek napján rendezett budapesti ünnepségen az MTI beszámolója szerint.

"Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról" szóló törvényjavaslat ennek érdekében teszi lehetővé az eltérést a Kúria jogértelmezésétől, ha az az ügy körülményei vagy az alaptörvénnyel való összhang érdekében szükséges" - mondta a miniszter. A javaslat szerint az eltérést a bíró köteles lesz külön indokolni.

Lassabb lesz Magyarország

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt többek között, hogy a kormány a gazdaságpolitikáját elsősorban a jogalkotáson tudja megvalósítani. Nem mindegy, hogy Magyarország miként fog részt venni abban a világméretű gazdasági folyamatban, amit a technológia nagyon gyors változása jellemez. A jogalkotás ebből a szempontból a jövőre való felkészülést is szolgálja - tette hozzá.

Szerinte a magyar gazdaság évek óta fenntartható növekedési pályán van. A növekedés mértéke 2018-ban elérte az 5,1 százalékot, az idei év második negyedévében az 5,2 százalékot, a harmadikban az 5 százalékot. Ezzel az értékkel Magyarország az európai uniós rangsor első helyén van - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság szempontjából fontos politikai és gazdasági változások indultak el a világban. Recesszióról még nem beszülhetünk, de a gazdasági növekedés lassulásáról már igen. Az Európai Unió, amely a legnagyobb exportpiacunk és legfontosabb gazdasági partnerünk, gazdasága összességében már jó egy éve folyamatos lassulásban van - mondta Varga Mihály.