A befektetési kategóriába kerülés már évek óta időszerű volt - nyilatkozta Varga Mihály a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő múlt heti döntésével, Magyarország adósbesorolásának felminősítésével kapcsolatban. "Láthattuk ezt abból is, hogy a piac évekkel ezelőtt beárazta a magyar gazdaságot, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok már a felminősítések előtt is a befektetésre ajánlott országok mutatóival azonos szinten voltak."

Emellett szinte valamennyi makrogazdasági mutatónk javult az elmúlt években: ha csak a legfrissebb adatokat nézzük, 2,6 százalékos gazdasági növekedés volt a második negyedévben, tizenöt éve nem volt ilyen alacsony az államháztartás hiánya, 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, de a folyamatosan csökkenő államadósság és a tartósan pozitív fizetési mérleg is mind-mind a felminősítés irányába mutatott - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány költségvetési szemlélete a felminősítések után is változatlan marad, következetes és fegyelmezett gazdálkodás jellemzi majd a jövőben is. Ha van költségvetési mozgástér, a várakozásokat meghaladó költségvetési bevételeknek köszönhetően jelenleg ilyen a helyzet, akkor mérlegelnie kell a kormánynak, hogy a többletbevételeket mire fordítja, ezek között fontos helyen vannak a gazdaságélénkítő, növekedést erősítő intézkedések - tette hozzá Varga.

Most a tartós és stabil gazdasági növekedés fenntarthatósága a cél, az, hogy a következő években tartósan 3 százalék fölött bővüljön a gazdaság. Ennek egyik kulcsa a munkaerőpiaci kihívások kezelése, így például a szakképzett munkaerő egyre több ágazatban megjelenő hiányának mérséklése - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Gyorsítani akarják a munkavállalók elhelyezkedését a foglalkoztatási gondokkal küzdő vállalatoknál. A gazdasági partnerekkel egyetértettek abban, hogy a közterhek mérséklésének következő lépcsője a járulékok csökkentése lehet - emelte ki a miniszter.