Varga: az IMF-vezér igazán gratulálhatna Magyarországnak

Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó részletét - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.
MTI-Eco, 2016. április 6. szerda, 10:22
Fotó: Napi.hu

A politikus közölte: a magyar állam már egy hete kifizette az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet, amelyet az EU pénzügyileg most írt jóvá. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az 1,5 milliárd eurós utolsó részlet kifizetésével Magyarország törlesztette a teljes, 14,3 milliárd eurós IMF-EU hitelcsomagot.

Varga hangsúlyozta, a 2008-as IMF-EU hitelcsomag felvételéhez a megelőző évek hibás gazdaságpolitikai döntései vezettek. Miközben ezekben az években a többi kelet-közép-európai ország évi 6-8, sőt 10 százalékos gazdasági növekedést ért el, Magyarország csőd közeli állapotba került. A magyar gazdaság megítélését, az ország 2008-as helyzetét jól tükrözi, hogy 2008 őszén másfél hónap alatt mintegy 1000 milliárd forint állampapírt adtak el a befektetők.

A 2002-es a kormányváltás idején az államadósság GDP-hez mért aránya 53 százalék volt, 2010-ben ez az arány már 85 százalékot mutatott. Varga szerint az elmúlt évek gazdaságpolitikája azonban fordulatot hozott: 2013-ban a gazdaságban növekedési fordulat következett be, és 2010-től az államháztartásban is kedvező változások történtek, ennek következtében 2013 nyarán az ország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy az ország 2013 augusztusában a hitelcsomag IMF-hitelének részét teljes egészében kifizette.

A miniszter kiemelte: 2011-ben az államadósság szerkezete nagyon kedvezőtlen volt, az államadósság 70 százalékban külföldiek kezében volt, a devizaadósság aránya 50 százalékot tett ki. Ezzel szemben mára a devizaadósság aránya 35 százalékra csökkent, a hazai finanszírozás jelentősen javult, a magyar lakossági megtakarítások 50 százaléka állampapírban testesül meg.

Az ország cds-felárai is jelentősen mérséklődtek, a válság idején még 600-700 bázispontot mutatott a magyar papírok kockázati felára, ma 100-150 bázispontos cds-felára van a magyar állampapíroknak. A tavalyi tervezett államháztartási hiány a GDP arányában 2,4 százalék volt, míg a tényleges elmúlt évi deficit csak 1,9 százalékot ért el.

Lagarde igazán gratulálhatna

Varga kérdésre elmondta: bízik benne, hogy javítja Magyarország hitelminősítői megítélését az IMF-EU hitel utolsó részletének kifizetése. Ugyanakkor azt is megjegyezte: kedvező lenne, ha Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója - Ciprushoz hasonlóan - gratulálna Magyarországnak is a hitelprogram lezárásához. A piaci szereplők szerinte már jobban ítélik meg Magyarországot, az ország gazdasági teljesítményét, mint a nagy nemzetközi hitelminősítők.

Az Eximbankot érintő kérdésre azt mondta, hogy a magyar kormány szakmai vitában áll az Eximbank kihelyezései miatt az Eurostattal, az EU statisztikai hivatalával, és kész a bíróság előtt is megvédeni álláspontját.

"Ha a szakmai vita kedvezőtlenül végződik számunkra, akkor bírósághoz fordulunk" - mondta. "Kicsit célzottnak tartjuk az Eurostat felvetését", az elmúlt években ugyanis ezt a problémát nem jelezte az uniós intézmény - állította Varga, aki szerint az Eximbank kihelyezései olyan vállalkozói hitelek, amelyek megtérülnek.

A hitel, ami már nincs

A nemzetközi pénzügyi válságban, 2008. november elején az ország fizetőképességét veszélyeztető spekulációs nyomás alá került a forint, a magyar kormány pedig segítségért fordult az IMF-hez és az EU-hoz. Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kapott, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, hogy kezelni tudja a pénzügyi válság következményeit. Az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dollár segítséget nyújtott. A magyar kormány csak részben használta fel a teljes keretet, a világbanki részt egyáltalán nem vette igénybe. Az utolsó részleteket az IMF-től és az EU-tól 2009 nyarán hívta le Magyarország.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2013. augusztus 12-én utalta át az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.

A Magyar Nemzeti Bank pedig 2013. augusztus 6-án fizette vissza teljes egészében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét, amely 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (akkori árfolyamon 216 milliárd forintot) tett ki.

A hitelt 2009. június 25-én vette fel az MNB a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.04.07 22:01

Vannak ennél fontosabb és egyben elszomorító dolgok is.
A Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában Magyarország 144 ország között 2001-ben még a 29., 2006-ban a 38. helyre került, most a 63. helyen áll. "
Így tessék "magyarkodni", önmagunkat dicsérni, a magyar a legjobb mindenben, aki nem hiszi az liberálbolsevik.
Én fordítva gondolom az az igazi hazafi mert látja hazája szomorú állapotát a folyamatos lecsúszását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.04.07 17:41

#Lagarde igazán gratulálhatna#


miért szólna MO-on egy szót is valakihez?
2010 óta nincs kapcsolatunk velük (emlékszik még varga, hogy "kiűzték" őket?

#bízik benne, hogy javítja Magyarország hitelminősítői megítélését az IMF-EU hitel utolsó részletének kifizetése. #


miért is javítaná?
ha nem fizetik vissza, azt úgy hívják, hogy államcsőd
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.07 17:23

Gratulálni kellene ahhoz ,hogy a 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdos adósságot sikerűlt 2015 december 31 re a MANYUP hatást is figyelembe véve 30 000 milliárd fölé teljesíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.04.07 13:32

@kartacs: Ön nagy szent ember lehet... Kíváncsi volnék, a kis kedvenceinek a tetteit hogy illeszti be a szent értékrendjébe... izgalmas téma, de ne boncolgassuk, mert megint kapok a fejemre, hogy eltérek a tárgytól. Mivel Ön nem troll, így bármikor hajlandó vagyok normális hangvételben kommunikálni Önnel, mint itt bárkivel aki nem troll... Szóval csak szóljon, ha unatkozik.

"Az Úr így akarta"... Nem tudom most hogy akarja, remélem akarja, szóval dőljön hátra és élvezze az ingyenműsort amit adunk... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2016.04.07 13:25

@Warlock:
Legyen...
Ahogy nazarénus eleim mondták: "Az Úr így akarta".
Legalábbis a regény szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html