Varga meglepő kijelentésre ragadtatta magát az IMF-ről

Nem készít választási költségvetést a kormány 2013-ban, a hiánynak három százalék alatt kell maradnia. Varga szerint az IMF korrektebb magatartást mutat Magyarországgal szemben mint az Európai Bizottság.
Papp Zsolt, 2012. november 6. kedd, 10:40
Fotó: Napi.hu

A kormány 2010-ben fiskális szigor irányába indult el, ezzel megállította az államadósság növekedését mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter - a magyar IMF-főtárgyaló - a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány valamint a Heti Válasz közös Fókuszban a nemzeti érdek című konferenciáján, ahol a téma a magyar államháztartás finanszírozása került napirendre. Az államadósság csökkentése továbbra is napirenden marad, s a kormány nem készít választási költségvetés 2013-ban. A költségvetési hiány elcsúszását nem engedhetjük meg magunknak 2013-ban sem - különben 500 illiárd forintnyi támogatástól eshetünk el.

Hetek óta megy a vita az EU-val, hogy a 2013-as hiány a GDP 2,9 vagy 3,1 százaléka lesz, ezen az egy tizedponton megy a vita az elmúlt hetekben. A valutalap magatartása sokkal korrektebb - nem a tizedpontokon vitatkozik, hanem a folyamatokat vizsgálja szemben az Európai Bizottsággal, amely pedáns könyvelőként pontosan három százaléknál akarja meghúznia 2013-as hiányt. Szerdán eldől, hogy az EU mire jutott a számolással, ugyanis holnap hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság az őszi gzdasági prognózisát - emlékeztette a magyar IMF főtárgyaló.

Az adósságcsökkentés növekedési áldozattal jár: a potenciáli növekedés üteme 2001 óta épül le és sajnos a következő két-három évben sem várható komolyabb növekedés gyorsulás, évek kellenek míg visszaépül a potenciális növekedési üteme a korábbi négy százalék körüli szintre - mondta Varga.

Az önkormányzati konszolidációról szólva Varga elmondta, hogy ezzel az önkormányzatok bénultsága oldódik, újra hozzájuthatnak a uniós támogatásokhoz, de tisztul a bankrendszer helyzete is. A tervek szerint a kormány szerdán tárgyal az önkormányzati alrendszer mintegy 1200 milliárdos adósságának átvállalásáról: a tervek szerinte ennek a felét venné át a központi alrendszer.

Magyarország jelenleg gond nélkül tudja finanszírozni a piacról. A FED és az ECB programjai miatt pénzbőség alakult ki - ám ez nem kényelmesíthet el minket, mert nem lehet tudni, hogy fél év múlva milyen lesz a piaci helyzet. Ezért Magyarországnak törekednie kell, hogy további biztosítékokat szerezzünk az adósság finanszírozásához. A kockázati felár csökkenés azt jelzi, hogy a piaci is kezdi értékelni a magyar kormány intézkedéseit - de a kedvező nemzetközi helyzet is segít. Az árfolyamkitettség csökkenhet, miután az elmúlt hónapokban erősödött a forint. Továbbra is azt kell hangsúlyozni,hogy a magyar kormány továbbra is tárgyal az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. A magyar kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkerete szeretne - húzta alá Varga. A kormány médiakampánya némi tanácstalanságot okozott Washingtonban, pedig ezt a kampányt a kormány a lakosság tájékoztatásra szánta - mondta a tárca nélküli miniszter.

A kormány kampányt azért folytatja, hogy a politikai támogatást is megszerezze a gazdasági programjához - így a megállapodáshoz. Elég ha csak a görög példára gondolunk, mi történik, ha egy kormány politikai felhatalmazás nélkül köt megállapodásokat. Lesz-e megállapodás? A kérdésre annyit tudok mondani, hogy lehet, a mikor kérdésre nehezebb válaszolni. A szerdai uniós prognózis ebben a kérdésben mérföldkő lehet - de bízom benne, hogy még az idén folytatódhatnak a tárgyalások - zárta előadását Varga Mihály.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2012.11.06 20:14

@Trambulin:
Ha 2008-ra nem válunk teljesen külföldi forrásfüggővé a nagymértékű eladósodottság okán, akkor nem lett volna bukta sem a pénzügyi befektetők óvatossá válásával. A többi pedig jött.
Egyébként én nem azt állítom semmi köze hozzá, hanem kiváncsi vagyok hogy mi köze hozzá a korábban írtak, és az intézkedései fényében, figyelembe véve az ország és a világ GDP-jének esetleges korellációját.

Az inyencségeket pedig a hentesnél keresem, a kommunikáció ebben a kontextusban pedig az hogy éppen mit szeretnék venni, de te biztos érted mit szeretnél ezzel mondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.11.06 19:55

@Trambulin: Tévedsz a 2008-as buktához Gyurcsánynak, Megyónak de még az I. Orbán kormány utolsó évének is köze van! 2001-2008 között mindenki felelős benne! Bajnai csak "tüzet oltott"! Egy felvett hitelt használt a lukak tömködésére (ez az óriási teljesítménye), és a hitel feltételeit maradéktalanul teljesítette az IMF felé (Gyurcsány erre már képtelen lett volna)!
(Ráadásul a hitel-megállapodást nem is ő hanem Gyurcsány kötötte még meg)!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.11.06 19:42

@rw: Ez most a Bajnainak semmi köze az amúgy megtörtént gazdasági növekedéshez, akkor ebből az jön, hogy Orbánéknak meg semmi köze a jelenlegi recesszióhoz? De akkor Gyurcsánynak sincs köze a 2008-as buktához, hiszen az is csak lekövette a pénzügyi válság első és legcsúnyább hullámát? Mert begyűrűzött az a szemét?
Ez most a rugalmas elszakadás féle kommunikációs ínyencség?:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2012.11.06 19:11

@Kotkodus:
A tények helyett jobb lett volna ha a korábbi állításaidban szerepelteket szeded elő, amikre reagáltam mert ez így mellébeszélés.

Nem fogok saját gazdasági kormányprogramot vázolni 5 percben, bármennyire is szeretnéd, úgyhogy csak tömören Bajnait hatását próbálom meg vázolni, és egy kérdést tennék fel a végén.

Bajnai intézkedései 2009-ben mintegy 150-160mrd-s egyenlegjavulást eredményeztek az ÁHT-ban. Ennyi, mivel saját kormányzati ciklusára túl sokat nem vállalt be. Ez kb a GDP 0.5%-a.
2010-ben jobb hatása van, ekkor eléri az 6-700mrd egyenlegjavulást. Ez köszönhető jobbára az ÁFA emelésnek 20-ról 25%-re ami mintegy 350mrd többletbevételt, a 13. havi nyugdíj megszüntetésének, ami mintegy 260mrd kiadácsökkentést eredményezett.
Ez a GDP mintegy 2.4%-a Ez összességében kevés. Sokkal többet kellett volna tennie az egyenlegjavulás érdekében.

"bajnai 2009-2010 ben egy erősen recesszióban lévő gazdaságból (-7% gdp)egy növekedő ütemű gazdaságot hozott létre"
Meg tudnád mondani melyek voltak azon lépései amelyek mindezt lehetővé tették? Ez azért lenne fontos mivel a világgazdaság növekedési grafikonja furcsán hasonló Mo-éhoz, és érdekes módon pont 2009 végén 2010 elején ott is ugrás tapasztalható majd visszaesés. Vagy bajnai nemcsak a hazai GDP-t pörgette fel hanem az egész világgazdaságot, majd az új kormányzat minden "eredményt" tönkretett?

Ezt a dillemmát jó lenne már feloldani. Természetesen állításom igazolására tetszőleges hiteles világ GDP grafikont mellétehetsz, a te grafikonod mellé. Amikor utoljára itt ez a kérdés felmerült a napi.hu-n én egyet mellékeltem. Meg tudnád magyarázni hogyan lehet ez? Ha ennyire biztos vagy bajnai hatásában, akkor nyilván van rá tételes magyarázat mi, melyik intézkedés okozta a növekedést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.11.06 17:07

"A kormány 2010-ben fiskális szigor irányába indult el, ezzel megállította az államadósság növekedését"
Olyannyira, hogy a választások óta, szeptember végéig 1330 milliárddal nőtt a központi költségvetés adóssága. Az állami tulajdonú MFB idén 1850 milliárddal növeli a hitelállományát.

"Hetek óta megy a vita az EU-val, hogy a 2013-as hiány a GDP 2,9 vagy 3,1 százaléka lesz, ezen az egy tizedponton megy a vita az elmúlt hetekben"
Misikém, hát érdemes ezen ennyit vitatkozni? :D

"A valutalap magatartása sokkal korrektebb"
Minősítgetjük őket... Itthon kiválóan bevált, miért ne próbálná a forradalom összeugrasztani az EU-t és az IMF-et? Az eredmény persze borítékolható.

"Az adósságcsökkentés növekedési áldozattal jár"
Lehet. Ezt majd akkor láthatjuk, ha lesz adósságcsökkentés. Egyelőre csak annyi látszik, hogy a minden eddigit meghaladó, eszetlen megszorítás-tömeg "növekedési áldozattal jár".

"a potenciáli növekedés üteme 2001 óta épül le és sajnos a következő két-három évben sem várható komolyabb növekedés gyorsulás, évek kellenek míg visszaépül a potenciális növekedési üteme a korábbi négy százalék körüli szintre"
:DDDDD
2010-ben 3-3,5 % volt a potenciális növekedés. Unortodox forradalmi eredményünk a jelenlegi zéró körüli potenciál.
Egyébként érdekelne, hogy miért vizionáltatok 7 %-os növekedést 2010-ben, ha már szerintetek is 4 % alatt jártunk? Ha pedig a valós növekedés ennyire elszakadhat a potenciálistól, akkor miért is várunk most éveket?
Megjegyzem, a növekedés nem "épül vissza" magától - azért tenni is kéne, nem másokra mutogatni...

"A FED és az ECB programjai miatt pénzbőség alakult ki"
Akkor most hogy is van ez? Mégsem sújt bennünket holmi szörnyű világválság?

"A kockázati felár csökkenés azt jelzi, hogy a piaci is kezdi értékelni a magyar kormány intézkedéseit - de a kedvező nemzetközi helyzet is segít."
A piac két és fél éve folyamatosan "kezdi értékelni a magyar kormány intézkedéseit" - ennek eredménye a triplabóvli. Miféle kedvező nemzetközi helyzet? :D

"A magyar kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkerete szeretne"
Teljesen világos. A kormány mindössze időt akar. Ezért "vitatkozik" tized százalékon, ezért ácsingózik elérhetetlen konstrukció után. De a nagy elszántság egy szándéklevélig még nem terjedt...

"A kormány kampányt azért folytatja, hogy a politikai támogatást is megszerezze a gazdasági programjához - így a megállapodáshoz"
Ki ne értené? Ez a félázsiai népség boldog lesz bármilyen IMF-megállapodással, ha azt hiszi, hogy valami sokkal rosszabbtól védte meg a jó kormány (még ha az a fenyegetés nem is létezett soha)... Hogy ebbe miért üti bele az orrát az IMF...


Egyébként teljesen meglepődtem. Nem orbánmatolcsy szokta személyesen elővezetni az efféle hazugság-halmazokat? Hálátlan feladat, Mihály...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html