A kormány rejtegeti a brexit oroszok általi befolyásolásáról szóló jelentést

Miközben a sajtóban már kilenc orosz üzletembert megneveztek, akik anyagilag támogatják a kormányzó brit Konzervatív Pártot, addig a moszkvai befolyásolási kísérletekről szóló jelentést titkolni próbálja a Boris Johnson-féle vezetés. Nagy botrány alakul a briteknél.
Szabó Dániel, 2019. november 10. vasárnap, 19:06
Fotó: Getty Images

Egy hete dagad egy botrány Nagy-Britanniában, amit az okoz, hogy létezik egy egyelőre titkos titosszolgálati jelentés az országban tapasztalható orosz befolyásról, amit a brit kormány a brexit szempontjából sorsdöntő előrehozott választások előtt nem akar nyilvánosságra hozni - írja a BBC-re hivatkozva az Index. A cikkből kiderül, hogy a kormány nem hozná nyilvánosságra a dokumentumot a december 12-i előrehozott választások miatt, ami csak olaj a tűzre az ellenzékieknél.

Főleg úgy, hogy a Sunday Times vasárnap megnevezett kilenc orosz üzletembert, akik az elmúlt években pénzzel támogatták a brit Konzervatív Pártot. A listán többek között rajta van az az Alexander Temerkó is, aki korábban a Kreml védelmi minisztériumának dolgozott, ő állítólag 1,2 millió fonttal támogatta a kormányzó torykat. Egy másik név Lubov Csernyukin, aki Vlagyimir Putyin barátjának, Vladimir Csernyukinnak a felesége. Emiatt pedig szorult helyzetben van Boris Johnson kormánya, ugyanis ezek a patrónusok erős moszkvai jelenlétre utalnak.

A titkosszolgálati jelentés nemcsak a brexit és a brit politikai körüli kémtevékenységet vizsgálta, hanem az álhírek általi zavarási kísérleteket, befolyásolási cselekményeket is. A kormány tagjai eddig azt mondták, hogy sikeres akciókat nem tártak fel orosz részről, de a jelentés ismeretének hiányában kérdéses, hogy mit tekintenek sikeres próbálkozásnak.

A BBC Boris Johnson esetében például kiemeli, hogy még külügyminiszterként elment az Evening Standard orosz tulajdonosa, Jevgenyij Lebedev olasz villájába egy buliba. Lebedev apja egyébként KGB-ügynök volt. Pont az ilyen esetek, valamint a titkolózás miatt vélik úgy szakértők, hogy a Konzervatív Párt szándékosan rejtegeti a jelentést, mert politikailag kellemetlen részletek lehetnek benne a pártról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.11.11 17:04

Az igaz patriota illibsi sivalkodo orjongo popsik mar csak ilyenek. :)) Elaruljak hazajukat az oroszoknak,mert erdekukben all. :D Nemhiaba a grazi is nyaliza a back doort erdoganal es putyinal. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html