2016 végére a vendéglátóhelyek éves árbevétele 1007 milliárd forintra rúgott, ami körülbelül 200 milliárddal több, mint a 2014-ben mért forgalomból származó bevételek értéke. Az éttermek, büfék, cukrászdák, italüzletek, zenés szórakozóhelyek, munkahelyi vendéglátóhelyek együttes számát illetően pedig 3 százalékos visszaesés tapasztalható a vizsgált időszak nyitó és záró értéke között - írja közleményében a Bisnode.

A főtevékenységük alapján a "szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás" TEÁOR csoportba eső cégek árbevétele az elmúlt három évben 12, illetve 4 százalékos növekedést produkáltak. Az iparág top100 szereplőjét vizsgálva - az árbevétel nagysága szerint sorba rendezve - kiemelkedik a versenyből a vizsgált három éves időszakban a dobogón elhelyezkedő három cég, melyek között még sorrendi változás sem történt.

Árbevételük külön-külön is meghaladta a 20 milliárd forintot, az éllovas Danubius Zrt. pedig 2016-ra már a 30 milliárd forintos határt is felülmúlta. A második helyet stabilan birtokló McDonald's Kft. 23 milliárd forint körüli szinten ingadozott. Közülük a legnagyobb adózott eredményt viszont - az árbevétel szerinti bronzérmes - Accor-Pannonia Hotels Zrt. hozta, az eredménye a 4 milliárd forintot is megközelítette - írja a céginformációs szolgáltató.

Bisnode

Amennyiben külön választjuk a szálláshely-szolgáltatás területét, az időközben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos üzletember érdekeltségébe került Hunguest Hotels Zrt. végzett mindhárom évben az élen (évi 13 milliárdos nettó árbevétellel) a Danubius és az Accor-Pannonia Hotels Zrt. után. (Nem bírták tovább, kipakoltak a Mészáros-cégek.)

A vendéglátás területén viszont volt némi módosulás. 2016-ban a McDonald's Kft. után 14 milliárdos árbevétellel a Hungast Vital Kft. következett, csakúgy mint 2014-ben és 2015-ben. Helycsere tehát a dobogó legalsó fokán történt, ahol is 2014-től 2016-ig az egyes években rendre a következő három cég biztosította a helyét egy-egy időszak erejéig: IBANA Kft., Ezrest Kft., AmRest Kft. - sorolják a közleményben.

Bisnode

A piac koncentráltságát jól mutatja, hogy 78 olyan cég volt a listában, amely mindhárom évben be tudott kerülni az iparág száz legnagyobbja közé. Emellett ugyanakkor megjegyzendő, hogy hiába tűnik igen jövedelmezőnek az elemzett terület, az éllovasok közé rendkívül nehéz betörni és nagy kihívás a cégek számára, a kisebb vállalatok esetében pedig igen magas fluktuáció tapasztalható - jegyzi meg a Bisnode.