Bedühödtek a Tesco-alkalmazottak - demonstráció lesz szombaton

A Tesco dolgozóinak demonstrációját jövő szombaton 12 órától tartják Budapesten, a Fogarasi úton lévő Tesco áruház előtt - mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke kedden Budapesten a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 27. kedd, 17:59
Fotó: MTI Fotó

A demonstráción a Tesco képviselőinek a szakszervezetek képviselői petíciót adnak át, amelyben összefoglalják a dolgozók bérproblémáit, illetve arra kérik a munkáltatót, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottaknak (12 500 ember) a korábban bejelentett bruttó 4 ezer forintos béremelésnél nagyobb mértékben emelje a bérét.

Azt is kérik, hogy a cég kezelje a bértorlódás problémáját. Sáling szerint a bértorlódás a cégnél 5000 munkavállalót érint, akiknek a fizetése meghaladja a szakmunkás garantált minimálbért. A Tesco ugyanis esetükben átlagosan 2,3 százalékos béremelésre tett javaslatot, ami a szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint már több mint 8000 dolgozó támogatta aláírásával a demonstrációt. A Tesco összesen 16 500 munkavállalót foglalkoztat.

A demonstráción a résztvevők száma nagyban függ a cég jövő szombatra vonatkozó munkabeosztásától is, a szakszervezetek 500-1000 résztvevőre számítanak - mondta Sáling. A KASZ elnöke szerint a demonstrációtól azt várják, hogy a bérhelyzetet a vállalat átgondolja, és ősztől már érdemi bértárgyalásokra kerüljön sor. Az eddigi tárgyalásokon az érdekképviselet csupán szakértőkkel egyeztethetett, akiknek ráadásul döntési felhatalmazásuk sem volt - jegyezte meg.

Bubenkó Csaba a KASZ és a KDFSZ összefogását történelmi pillanatként értékelte, megfogalmazása szerint az elmúlt 25 évben nem volt példa arra, hogy a kereskedelmi ágazatban a két szakszervezet együtt képviselte volna a munkavállalókat.

Buday Pálné, a KASZ alelnöke azt kérte a vásárlóktól, hogy jövő héten szombaton a demonstráció alatt legyenek szolidárisak a Tesco munkavállalóival. Sáling jelezte, amennyiben a demonstráció nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor sztrájkolni is készek. A KASZ a kereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló, a KDFSZ a Tesco munkavállalói közül pedig közel 1000 dolgozó érdekeit képviseli

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.06.27 23:00

Nem elég demonstrálni, sztrájkolni kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.06.27 20:19

Helyes. Ha csak éhbért tud fizetni a multi, meg felvenni a milliárdos állami támogatásokat, mindannyiunk pénzéből, akkor húzzon innen, ezt bárki más is meg tudja csinálni. Nem hívta ide őket senki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html