A Brandfizz legfrissebb, ssc és it célcsoport keretében végzett kutatásából kiderült, hogy a fizetés a prioritási listában csak a 4. és 6. helyen szerepel a szolgáltató központokban dolgozók és it szoftverfejlesztők munkahely választási aspektusai között. Sőt, a munkavállalók tudásukhoz és tapasztalatukhoz igazított fizetési igénye negatív irányba is mozoghat - idézi a szakembert a pénzcentrum.hu.

A több száz fős mélyinterjús és fókuszcsoportos kutatás során kiderült, hogy piaci értékükhöz képest tíz, de akár tizenöt százalékkal is lejjebb adnak a munkahelyváltók a fizetési igényükön, ha számukra prioritást élvező tényezők helyet kapnak a munkavállalói "élménycsomagban". Az élményt jelentősen befolyásoló aspektusok között első helyeken szerepel a kihívást jelentő feladat, valamit az elismerés és megbecsültség érzése, amit sok esetben a "köszönömkultúra" megléteként vagy hiányaként emlegetnek. Fontos még a teljesítménnyel összehangolt karrierút, hogy ne azon múljon a cégen belüli fejlődés, hogy ki kivel jár le kávézni, átlátható és érthető előmenetel sokak számára a "piros ász".

De az önfejlesztésre szánt idő egyre fontosabbá válik. Az, hogy munkaidőben dolgozhassanak "hobbi projekteken", amikben a szakmai fejlődést a kísérletezés révén élhetik meg. Nem véletlen a hackathon rendezvények elterjedése már az it-szektoron kívül is - hívja fel a figyelmet Zvezdovics Anita.

Az irodai extrák kapcsán egy újabb munkaerőpiaci licit verseny van kibontakozóban, mintegy alapkövetelményként sorolják a munkavállalók, hogy náluk van, vagy éppen nincs gyümölcs, kávé, hinta, csúszda, csocsóasztal, PS4, kutya-barátság, biciklitároló, öltöző, fodrász, Túró Rudi automata, céges reggeli, sörcsap, masszázs, óvoda és sok minden más. A munka-magánélet megélésének kulcsa a 8 órás munkaidő helyett a flexibilis munkavégzést támogató home office lett, ami által a munkavállalók azt élik meg, hogy az ügyes-bajos dolgaikat munkaidőben intézhetik és ők oszthatják be, mivel, mikor foglalkoznak - írja a pénzcentrum.hu.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel