Egyhangú szavazással választották meg Nagy Eleket a budapesti kamara elnökének. A szerdai választás végül formalitásnak tekinthető, hiszen az előző vezető, Csoltó Gábor tavaly decemberi lemondását követően ügyvezető elnökként már irányította a szervezetet.

Nagy Elek hetekkel ezelőtt megküldött egy cselekvési programot, amelyet a mai küldöttgyűlésen ismertetett. Az új elnök a megtépázott kamara tekintélyének emelését és a szervezet működésének helyreállítását tűzte ki célul. Ehhez látványos gesztust is tett: a küldöttgyűlés tagjai előtt kezet nyújtott Szatmáry Kristófnak. Az egykori - és jelenleg tiszteletbeli elnöki posztot viselő, fideszes parlamenti képviselő - elnökkel éveken át küzdött Nagy Elek, valamint a szervezet elmúlt időszakának vezetői. A"véres" összecsapásokkal is tarkított küzdelem része volt annak a botránysorozatnak, amelynek részletei az elmúlt években napvilágra kerülte. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László egyenesen egy családi klán uralmáról beszélt több alkalommal. (Most Nagy Elek is kitért egy mondattal Parragh Lászlóval kapcsolatos nézeteltéréseire, de mivel az MKIK vezetője nem volt jelen ma, részletekről nem ejtett szót.)

Mi lesz a kamarai díjakkal?

Egyik korábbi kamarai vezető sem tudta eddig megoldani az elmaradt kamarai tagdíjak beszedésének problematikáját, erre is kísérletet tesz az új elnök. Az elmúlt években több milliárd forintos kinnlevősége alakult ki a budapesti szervezetnek. Csoltó Gábor például megválasztását követően egy interjúban egyenesen a hátralékok elengedését lengette be, majd szinte azonnal korrigálta is nyilatkozatát. (Az elmaradt és aktuális tagdíjak beszedését nagyban megnehezíti a BKIK-nál tapasztalható káosz és korrupciógyanús esetek. A vállalkozások ugyanis érthetően nem szívesen fizetnek olyan szervezetnek, amely érdekvédelem helyett és mellett a kamara vezetésének és klientúrájának kiszolgálását tartja legfontosabb feladatának.)

Az elkövetkezendő hetekben a kamarai tagság igényeinek felmérését fejezi be a szervezet új vezetése. Nagy Elek az informatikai háttér fejlesztését, az oktatás színvonalának emelését, szakmai fórumok létrehozását tartotta kiemelt feladatnak. Olyan szolgáltatások bevezetését is bejelentette - így például jogszabályok és projektek figyelése, gazdaságfejlesztési alap létrehozása -, amelyek a kamarai tagok, vállalkozások érdekeit szolgálják.

Nagy Elek

A 66 éves Nagy Elek az egykori sikercég, a Vegyépszer tulajdonosa, ingatlanokkal foglalkozó üzletember, a Főtaxi és a BÁV egyik tulajdonosa, aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint 50 milliárd forint becsült vagyonnal a 21. legmódosabb magyar.

Négy év négy elnök

Évek óta tart a vezetési krízis a BKIK-nál, ezt jól mutatja, hogy az elmúlt négy évben négy elnök váltotta egymást. A legutóbb Csoltó Gábor kapott megbízást a küldöttgyűléstől, de posztját alig fél évig töltötte be és tavaly december 4-én lemondott. A gyakori elnökcserék csak a piramis csúcsát jelentik, ezek mögött ugyanis a legerősebb hazai kamara alapvető működési és szervezési gondjai álltak és állnak. Az évi milliárdos költségvetéssel gazdálkodó - ez a cégek befizetéseiből áll össze - kamara egyes vezetői ugyanis különféle módszerekkel szivattyúzták ki a pénzt a közös kasszából, sőt egy "családi klán" is rátelepült a szervezetre. Az elmúlt években hatalomra került elnökök is megígérték a vizsgálatot és számonkérést, de ez eddig elmaradt.

A tavaly decemberi küldöttgyűlésen napirendi pont volt a vizsgálat eredménye. Akkor azonban Kemény Péter, az ellenőrző bizottság vezetője nem sok jóval biztatta a résztvevőket. Ugyan nyolc esetben találtak bűncselekményre utaló nyomot, de feljelentést egy alkalommal sem tettek. Ezt csak Krisán László korábbi elnök merte meglépni - ő is csak akkor, amikor már forró lett a talaj a lába alatt, vagyis lemondása előtt pár héttel, 2018 tavaszán.