Durvul a botrány? Berendelték a budapesti vezetőket

A politika legfelső szintjét is elérte a budapesti kamara botránya. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfő délután magához rendelte a budapesti szervezet meghatározó vezetőit.
Szakonyi Péter, 2018. január 29. hétfő, 18:22
Fotó: Napi.hu

Pattanásig feszült a helyzet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK). A szervezet tavaly decemberi küldöttgyűlését botrányos közjátékok tarkították, azóta pedig többfrontos harc folyik a szervezet vezetéséért. A jelenlegi elnök, Krisán László a jelek szerint nem tud úrrá lenni a helyzeten, ezért  ismét az MKIK vezetője, Parragh László ragadta magához a kezdeményezést.

Parragh ultimátumot adott a vetélkedő csoportoknak és hétfő délutánra magához rendelte a "pártütőket", vagyis a budapesti szervezet meghatározó vezetőit. (Kérdésünkre Parragh elismerte a találkozó tényét, de ezt "informális egyeztetésnek" nevezte.)

Az MKIK vezetője nem először lép közbe a budapesti szervezet ügyében. Másfél évvel ezelőtt is kritizálta a BKIK-t akkor irányító Szatmáry család ténykedését, majd a választási előkészületeknél tapasztalható anomáliákat, végül pedig a sikertelen elnökváltást követően saját emberét delegálta a szervezet élére. Nem egyszer hangsúlyozta - a lapunkban megjelent interjúban is - hogy a BKIK-nál uralkodó káosz az egész kamarai rendszerre jelent veszélyt, és az itt tapasztalt visszásságok kiválthatják a "nagypolitika" drasztikus reakcióját is. Ez pedig nem lehet más, mint a BKIK beolvasztása az országos szervezetbe, vagy ha ez sem sikeres, akkor az egész kamarai rendszert "beszántja" a kormány.

Rendcsinálás elnapolva

Krisán László tavaly tavasszal került a budapesti szervezet élére, de a rendcsináló szerepet csak részben tudta megvalósítani. Új embereket ugyan kinevezett a BKIK élére, de a régiektől sem szabadult meg, sőt az általa keményen kritizált "jóléti intézkedések" - értsd kedvezmények, luxusutak, gyanús kamarai megbízások - közül néhányat érintetlenül hagyott. (Belső információnk szerint jól példázza ezt, hogy míg Krisán László kritizálta a korábbi vezetést és a tagozatok által szervezett "vajaskenyér-túrákat", most félszáznál is többen utaznak Indiába egy szerződés aláírására.)

A jelenlegi elnök egészen hétfőig hezitált, hogy bevonja-e az igazságszolgáltatást a korábbi évek visszaéléseinek kivizsgálásába. Ahogy többször beszámoltunk róla, a BKIK-nál indokolatlan luxusutakra, wellness központokban tartott tagozati ülésekre, egyéb luxuskiadásokra és a kamarai vezetőkhöz köthető kifizetésekre derült fény.

Az országos szervezetben is vezető szerepet betöltő Fekete Balázs is támadások kereszttüzében állt. (A BKIK mandátumvizsgáló bizottságának vezetője például nem tudta igazolni, hogy alkalmazásban áll annál a cégnél, amelyik őt a kamara vezetésébe delegálta.) Fekete unikális módon nem vehetett részt a BKIK legutóbbi küldöttgyűlésén, a mandátumvizsgáló bizottság ugyanis éppen az ő mandátumát nem igazolta. Feketét az MKIK az idei év legjelentősebb nemzetközi eseményének, az EuroSkills - szakmák versenye szervezésével is megbízta. A hatmilliárd forintos büdzsével startoló nemzetközi vetélkedő irányító posztjáról ezidáig nem menesztették.

Béke helyett állóháború

A BKIK tavaly decemberi küldöttgyűlése azt mutatta meg, hogy több érdekcsoport küzd a BKIK vezetéséért. Ez abban is megnyilvánult, hogy kétségessé vált a küldöttgyűlés határozatképessége, és ennek következtében az ott hozott döntések is megkérdőjelezhetők. A Nagy Elek nevéhez köthető tagok egy része ezért az ügyészséghez fordult, mondván: a küldöttgyűlés nem volt jogosult döntéseket hozni a napirendi pontok többségében. Ezek közül a leglényegesebb a szervezet 2016-os mérlege volt, amelyet a kötelezően előírt 2017. május végi határidő helyett csak az ominózus küldöttgyűlésen sikerült elfogadtatni.

A támadások és belharcok miatt Krisán László is az ügyészséghez fordult. Hétfői közleményében a helyzet tisztázására kéri a szervezetet. Úgy tűnik, a küzdelem folytatódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.01.30 13:57

@RealMan:
mondhatjuk azt, hogy orban alatt elciganyosodott a magyar kozelet? gyakorlatilag mindenhol a ciganytempo a meghatarozo...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.30 10:58

Pártok figyelem!
Itt egy lehetőség választó, egy voks elnyerésére. /és szerintem többre is
ARRA szavazok, aki kampányban a programjába teszi, hogy MEGSZÜNTETJÜK A KAMARÁKAT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.30 10:55

A kötelezői kamarai regisztráció E.V. esetén 5000 huf, a céges tagság pedig kötelező, ez is a rezsicsökkentés része?
Nem, ez a vállalkozásnyúzás része!
Amióta létezik ez a qrva kamara, még egyetlen vállalkozótól sem hallottam, hogy bármi jót tett volna vele a kamara.
Ez nem más, mint ingyenebéd a megélhetési lobbistáknak.
Ezek olyan lények, akiknek nincs szégyenérzetük, hogy abból élnek, amit mások megdolgoznak.
Az emberiség heréi. Eltartott ingyenélő aljadékok, akik abból élnek, hogy mások megdolgozott pénzét állami erőszakkal elveszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2018.01.30 08:14

Emlékszik még valaki P.L. Bajcsy-Zsilinszky úti üzletében az elektrosztatikus port magához vonzó, ragacsos porral behintett műanyag szaniterárukra az undormány kirakatában? Nem hiába katapultálta magát azokba a felsőbb régiókba, ahol érinthetetlenné válhatott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.29 21:52

A Kádár-rendszerben minden munkahelyen valamit mindig hazavittek. Cérnát, fonalat, téglát, forrasztó drótot, gittet, stb. Semmi nem változott, csak a nagysága a dolgoknak. Vérében van a magyarnak a sikkasztás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html