Boltok sarcolása: fordítva ül a kormány a lovon

A webáruházak házhozszállítása nem környezetromboló, hanem környezetkímélő - írja a Blokkk.com azzal kapcsolatban, hogy a kormány a környezetterhelés után is díjat fizettettne a jövőben a napi fogyasztási cikkeket kínáló áruházláncokkal.
Szász Péter, 2017. március 13. hétfő, 08:47
Fotó: Napi.hu

Nyugati mintára nem csupán a parkolóhelyek száma alapján, hanem annak függvényében is fizethetnek környezetterhelési hozzájárulást az áruházláncok a jövőben, hogy végeznek-e kiszállító szolgáltatást - írt a Magyar Idők hétfőn.

A Blokkk.com szerint azonban melléfogás azt állítani, hogy a webáruházak házhozszállítása környezetromboló. A webáruházhoz nem kell betonmonstrumot építeni a vásárlók millióinak fogadásához. A vásárló otthon ül a fotelban, ölében a laptoppal vagy a villamoson az okostelefonnal és meg sem közelíti az áruházat gépkocsival. Nem a vásárlók furikáznak egyenként a boltba. Ez már eleve óriási környezeti nyereség - véli a szakblog.

Természetesen az árut valahonnan ki kell szállítani, de ez megoldható a meglévő áruházakból is vagy egy raktárból, aminek merőben mások az építészeti követelményei, mint egy áruháznak. A raktárhoz nem kell a vásárlók részére parkoló.

A webáruházak vagy postai szolgáltatással, vagy saját járművekkel szállítják házhoz a megvásárolt portékát. A webáruházi házhoz szállítás megadóztatásának ötlete egyszerű sarc, hiszen pontosan egy környezetkímélő megoldást jelent a hagyományos vásárlással szemben - írja a kiskereskedelmi portál. A webáruház legfontosabb környezeti hozadéka, hogy egy-egy szállítójárművel, a legtakarékosabb útvonalat választva, egy fuvarral sok vásárló rendelését szállítják házhoz.

Célszerű lenne elgondolkodni azon is, hogy a vásárlási szokások folyamatosan változnak és éppen a webkereskedelem növekedése az, ami azt jelzi, hogy a vásárlók nem akarnak sokat szöszölni a bevásárlással, nem akarnak minden nap boltocskába járni és esténként sorban állni, hanem szeretnének mielőbb túlesni a bevásárláson - olvasható a Blokkk.com-on.

HOZZÁSZÓLÁSOK