Hónapról hónapra emelkedett 2018-ban a teljes futamidőre fix kamatozású, illetve a legalább 5 éves kamatperiódusú lakáshitel-igénylések aránya a CIB Banknál: augusztusban már meghaladta a 80 százalékot, miközben tavaly még csak 37 százalék volt.

A hosszú kamatperiódus választása a mostani körülmények között racionális döntés: az alacsony hitelkamatok korszaka ugyanis előbb-utóbb véget ér, ami a rövidebb kamatperiódusú hitelek átárazódásával - és a törlesztőrészletük emelkedésével - jár. Éppen ezért, aki a futamidő nagy része - vagy akár egésze - alatt kiszámítható törlesztőrészletekre vágyik, mindenképpen jobban jár a hosszabb kamatperiódussal: így kivédheti a piaci környezet esetleges hirtelen változásából adódó kamatkockázatot - olvasható a bank közleményében.

A kiszámítható törlesztést, az adósok piaci turbulenciák elleni, hosszú távú védelmét támogatja az MNB is: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendelet október elsejétől hatályos módosítása nyomán ugyanis a jövedelmükhöz mérten sokkal kisebb törlesztési terhet vállalhatnak majd azok az ügyfelek, akik a rövid kamatperiódusú vagy változó kamatú ingatlanfedezetes hitelkonstrukciókat választják.

A módosított rendelet alapján az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú vagy változó kamatozású forint jelzáloghitelek felvételénél az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb, 400 ezer forint feletti jövedelemnél a 30 százalékát. A legalább 5 éves, de tíz évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghiteleknél viszont már a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet az arány, a legalább tíz évre rögzített vagy a futamidő végéig fixált kamatozású jelzáloghiteleknél pedig marad a jelenleg is érvényes 50, illetve 60 százalékos jtm-érték.

A CIB Bank hosszú kamatperiódusú lakáshiteleinél jelenleg 85 százalék a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (mfl) aránya, a maradék 15 százalékot a 15 éves futamidejű, Végig fix nevű konstrukció adja. Az ügyfelek többsége 15 évnél hosszabb futamidőt választ, ezért is népszerűbbek a banknál a fogyasztóbarát konstrukciók, melyek akár 30 éves futamidőre is igényelhetőek. A CIB-nél igényelt mfl-ek 70 százaléka ötéves, fennmaradó része pedig 10 éves kamatperiódusú.

A mostani piaci környezet és a jegybanki szabályozás egyaránt a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek további térnyerését támogatja. Arra számítunk, hogy az előttünk álló hónapokban érezhetően nő majd a tízéves kamatperiódusú, illetve a végig fix kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezéseknél - mondta Viniczei Krisztina, a CIB Bank vezető üzletfejlesztési menedzsere.

A kép forrása: Napi.hu.