Díjat csökkentene a BKIK, levelet küldött az önkormányzatoknak

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) levélben javasolta a fővárosi és kerületi önkormányzatoknak, hogy a kereskedelmi egységek forgalmának visszaesésével arányosan enyhítsék a kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díját a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozásoknak - közölte a BKIK.
Domokos Erika, 2020. május 29. péntek, 10:17
Fotó: Napi.hu

Nagy Elek, a BKIK elnöke Karácsony Gergely főpolgármesternek és a budapesti kerületi polgármestereknek küldött levelében a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások részére javasol megoldást a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjának ésszerű mérsékléséről a járványidőszakban - olvasható a BKIK közleményében.

Javaslatuk szerint a kereskedelmi egységek bérleti díját a járvány alatti forgalom-visszaesésnek megfelelő mértékben mérsékelnék. Az idei árbevételt hónapokra bontva a tavalyi év ugyanazon időszakának eredményeivel hasonlítanák össze. Tehát például 30 százalékos árbevétel-csökkenés esetén az adott hónapra 30 százalékkal enyhítenék a bérleti díjat. Ezzel a kedvezménnyel a legalább 10 százalékos bevételcsökkenéssel járó hónapokra élhetnének a bérlők. A kedvezmény mértékét a BKIK 90 százalékban maximalizálná.

A BKIK szerint ennek megvalósításával a fővárosi és a kerületi önkormányzatok jelentős mértékben hozzájárulhatnának a területükön működő, jellemzően hazai tulajdonban levő kereskedelmi és lakossági szolgáltatóipari mikro-, kis-, és középvállalkozások túléléséhez, és a válságból való gyors kilábalásukhoz.

A kamara szerint mivel a fővárosi és a kerületi önkormányzatok eltérő módon állnak ehhez a kérdéshez, a BKIK javaslata iránytű lehet a részükre. A bérleti díjakból származó önkormányzati bevétel elengedése a BKIK szerint "egyértelműen megtérülő vállalkozásfejlesztési beruházásként értelmezhető, amely a foglalkoztatáson, árurendelésen és egyéb tovagyűrűző hatásokon keresztül jelentős gazdaságélénkítő hatást fejthet ki a fővárosban".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.05.29 11:28

példamutatásként a bkik csökkenthetné a kötelező éves kamarai díjat a mikrovállalkozásoknak nullára, úgysem szolgáltat cserébe semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.05.29 11:01

@mpapa:
Valamint nem az önkormányzatok dolga, hogy a vállalkozásokat gazdaságilag támogassák pl. bérleti díj csökkentésen keresztül. A gazdaságélénkítés feladata a kormány dolga.
Ha pl. van 83 Milliárd a NERtársaknak ajándékba szállodaépítésre, felújításra, meg 6 Milliárd propaganda plakátokra, akkor kell lenni erre is forrásra. Legfeljebb nem akarják odaadni ennek a rétegnek.
Van itt mindenre pénz, csak az elosztásnál van egy kedvezményezett kör aki előnyben van részesítve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.05.29 10:54

Ezzel a fajta gondolatmenettel egy probléma van. Amikor jól futott a szekér akkor nem jelentkezett a BKIK, hogy most aktuális lenne egy kis bérleti díj emelés mert a tervezettnél jobban csilingelt a kassza.
Ez a vállalkozások kockázatának a része. Ha jól megy a bolt akkor félre kell tenni arra az időre amikor rosszabb napok jönnek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html