Elérte a Mészáros-csoda a mátrai erőművet

Helyreállt a pénzügyi egyensúly a Mátrai Erőműben az év végére - írta Mészáros Lőrinc erőművi érdekeltségéről a Magyar Nemzet szerdán az állami hírügynökség, az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. február 13. szerda, 08:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A lappal Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke közölte, hogy tavaly 795 millió forint adózás előtti eredményt realizált a vállalat.

Mivel a visontai, 16 megawatt kapacitású napelemparkot értékesítette a társaság, a létesítményért korábban kapott adókedvezményt vissza kellett fizetnie az államkasszába. Ezért "a tavalyi átalakításokkal fenntartható üzleti pályára állított vállalat" adózott eredményének sorában végül 817 millió forint veszteség szerepel - ismertette az adatokról.

A 800 milliót megközelítő pozitív adózás előtti eredményre annak fényében érdemes tekinteni, hogy az előző üzleti évet 9,1 milliárdos veszteséggel zárta a cég.

A tulajdonosváltás után kinevezett menedzsment az erőmű teljes működését újraszervezte. A tavalyi intézkedések nyomán a külfejtéses bányákból mintegy 7,8 millió tonna lignitet termeltek ki, összesen 7,587 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre. Ebből több mint 4 milliárd ment felújításra - írta a Magyar Nemzet.

Az erőmű pénzügyi egyensúlyának helyreállításával, valamint mert a cégvezetés idén javuló piaci körülményekre és kiegyensúlyozott működésre számít, a vállalat 11,2 milliárd forint osztalék kifizetését is tervezi.

A társaság tavaly ősszel tette közzé, hogy - a nemzeti energiastratégiával összhangban - jelentős beruházásokat tervez a megújuló energia előállításában, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban.

Az Opus Global Nyrt. többségi irányítása alá tartozó lignittüzelésű Mátrai Erőmű a 966 megawattos beépített kapacitásával Magyarország második legnagyobb erőműve. Tavaly 5353 gigawattóra villamos energiát termelt, a belföldi előállítás 17,51 százalékát. A cég többségi tulajdonosa az ország második leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki korábban közvetetten a Magyar Nemzetet kiadó Mediaworksben is érdekelt volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.02.13 12:39

"A 800 milliót megközelítő pozitív adózás előtti eredményre annak fényében érdemes tekinteni, hogy az előző üzleti évet 9,1 milliárdos veszteséggel zárta a cég."
Ez nem hiszem el.... Mégis hogyan? Megvette Mészáros ezt a sz@rkupacot a választások előtt és aranytojást tojó tyúkká változtatta? Eddig azt hittem ez tisztán politikai döntés volt, Vona körzetét nyerni kellett a Fidesznek, most meg kiderül, hogy mégsem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mzeger, 2019.02.13 12:31

Nem a második leggazdagabb, hanem a leggazdagabb !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html