Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felpörögtek a béralkuk a kiskereskedelemben 2019 januárjában. A legnagyobb boltláncok közül az Aldi szakszervezet nélkül, az Auchan és a Spar szakszervezettel a nyakában már döntött az idei béremelésekről. A Tescóról még nincs hír, a Penny pedig mindig lapít, ha nyilvánosságról van szó - értékelnek a portálon.

Elsőként az Aldi döntött, mégpedig 10 százalékos emelésről, erre kétszer csapott rá egy-egy lapáttal, mivel a megszűnt Erzsébet utalványt pótolni akarta valamivel. A bolti eladó javadalmazása a számszerűsített nyilvános információk alapján 2018-ban 282 ezer forint volt (amihez még jött más is, de ezek nincsenek számszerűsítve, például vasárnapi pótlék és a munkába járás támogatása).

A 2019-es alapbér, ami most a számszerűsíthető bért jelenti (cafetéria nélkül), az aldis bolti eladó esetében 10 százalékkal nőtt a 2018-as teljes (cafetériás) kereseti lehetőséghez képest. Pusztán az alapbért nézve 15 százalék az emelés, de hát a dolgozó azt nézi, mit kap kézhez. (Az Aldi 2018 decemberében első körben azt jelentette be, hogy az eladók alapbére 11 százalékkal emelkedik: egy cafetériát ő ejtett ki élből, a másikat az utalványforgalmazó.)


Kevés árufeltöltőt keres az Aldi, ma kettőt, ahol 8 órára vetítve 230 ezer forint a 2019-es kereseti lehetőség, ez 13 százalékkal több a 2018-asnál. Egyébként az eladó és az árufeltöltő munkaköre között a különbség a kasszázás. A Lidlnél csak bolti dolgozó van, aki mindent csinál, könnyen lehet, hogy az Aldi is ebbe az irányba húz.

A Lidl többet ad 8 óráért, mint az Aldi 7 óráért

Az Aldi csak részmunkaidős álláslehetőséget kínál boltjaiban. A leghosszabb munkaidő heti 35 óra (napi 7 óra), amiért 271 ezer forintot ad. De ha valaki rátesz egy lapáttal és nyolc órás állást vállal a Lidlnél, akkor 288 ezer forint üti a markát bolti egy fővárosi belvárosi boltban. És a Lidl még nem emelt 2019-re. A német diszkontláncnál csak az első negyedévet követően állnak rá az új bérekre, náluk akkor forog egyet az üzleti év.

De azért nyolc órára vetítve - erre jó a statisztika összehasonlíthatósági szabálya - a sorrend: Aldi, Lidl, Auchan, Spar lehet.

Spar: 12,5 százalékkal emelt

A Sparnál a kezdő bruttó alapbér 220 ezer forint 2019-ben. És azért egyre olvadozik a bérfejlesztésre fordított új pénz, hiszen 2017-re vonatkozóan még 10, 2018-ban 9, míg 2019-re már csak 7,5 százalékos emelést jelentettek be.

A lánc Szép-kártya juttatást 40-100 forint között kínál éves szinten, ehhez jön még havi bruttó 10 ezer forint bérkiegészítés, ráadás pedig a 13. havi fizetés. Mindezek alapján egy sparos dolgozónál az átlagot feltételezve a havi juttatás az eddig megismert számok alapján 245 ezer forint körül mozoghat.

Auchan: 10 százalék körüli az emelés

Az Auchan sem kapkodta el az információnyújtást, de az már tudott, hogy az áruházi munkatársak 1,7 milliárd forinttal több javadalmazásra számíthatnak 2019-ben. Ez is némi visszafogottságra utal, hiszen a 2017-18-as bérfejlesztés 3,7 milliárd forint volt.

2019-ben 91 ezer forint béren kívüli juttatást terveznek éves szinten dolgozónként számolva, ami havi 7-8 ezer forinttal vastagíthatja a hó végi borítékot. 2018-ban 234 ezer forint volt az induló bér egy áruházi dolgozónál (247 ezer forint volt az áruházi átlag, az Auchan honlapján még ez olvasható), de hát becslésünk szerint ez most már közelítheti a 260 ezer forintot (minden számszerűsíthető javadalmazással együtt, egy áruházi dolgozó, pénztáros, vagy árufeltöltő esetében).