Mindenkit érintő, óriási változás jön az energiafogyasztásban - csak győzzük kivárni

Az energiatárolás lehetőségei jelentősen átalakíthatják a ma ismert energetikát, ám a nagy áttörésre egyelőre a technológia fejlettsége miatt várni kell - hangzott el a Napi.hu és a Lounge Communication közösen rendezett Hungarian Energy Investors Forum 2019 című konferenciáján.
Dzindzisz Sztefan, Szabó M. István, 2019. március 22. péntek, 14:28
Fotó: Napi.hu / Horváth Balázs

A tizedik alkalommal megrendezett Hungarian Energy Investors Forumának első panelbeszélgetése a hazai, de kontinentális energetikai fordulat egyik legérdekesebb témáját, az energiatárolás lehetőségeit próbálta körbejárni. A beszélgetésben részt vevő Luczay Péte, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. nagykereskedelmi- és szabályozási központ irányítási igazgatója, Matisz Ferenc, az Elmű-Émász Energiakereskedő Kft. portfóliómenedzsment vezetője résztvevői és Szappanos Sándor, az E.On Hungária Zrt. új ügyfélmegoldások igazgatója az első kérdés előtt azzal szembesült, hogy a konferencián jelenlévők véleménye szerint a gazdaságosan működő energiatárolási technológia hazai megjelenésére a legnagyobb valószínűséggel (44,4 százalék) 6-10 év múlva kerülhet csak sor.

Luczay Péter szerint a technológia mai árakon és a mai felhasználási módokon valóban "nem túl szexi". Az Alteo igazgatója azonban hozzátette: ma mindenki lítium-ionos technológiára gondol, amikor ez szóba kerül. Fontos volna látnunk, hogy ez a technológia az életciklusának melyik fázisában jár, mert abban biztos vagyok, hogy ami majd utána jön, az óriásit fog futni . A nehézség az, hogy senki sem tudja, ez a váltás mikor várható.

Matisz Ferenc szerint az energiatárolás rendszerszintű méretben megjelenése nagyban függ attól, hogy ma inkább a 10 évhez közeli megtérülési idővel lehet csak számolni. Kisebb, ipari méretű rendszerek megtérülése azonban már ma is lényegesen rövidebb lehet. A méretekről szólva Szappanos Sándor mindezt azzal egészítette ki, hogy Magyarországon kívül egyre nagyobb számban láthatóvá válnak a 10-20 megawattos rendszerek, és 50 MW méret tervezéséről is vannak hírek. Ezzel együtt is: az, hogy Magyarországon mi történik majd, a méretezésen túl jó néhány más tényezőtől is függ - magyarázta az E.On szakembere.

Fotó: Horváth Balázs

A körkérdésre, hogy mi lesz 5-10 év múlva Magyarországon, Matisz Ferenc azzal válaszolt, hogy ma még jellemzően kapacitív akkumulátorokban gondolkodnak az érintett szereplők, pedig Japánban például éppen annak köszönhetően terjednek dinamikusan az energiatároló rendszerek, hogy a sziget üzemmódban működő rendszerek számára nem kapacitás, hanem adott időtartamra biztosított energiát tudnak szolgáltatni. Ezzel olcsóbbak, mintha egy új erőművet kellene építeni.

Szappanos Sándor visszautalt a konferencia egy korábbi előadására: a Grabner Péter 2030-ra "pokoli volumenű" megújuló energiatermelők hálózati megjelenését vizionálta. Arról, hogy ha az valóban így jelenik majd meg a rendszerben, "akkor azt semmilyen energiatároló kapacitás nem lesz képes kezelni". Ezt osztotta Luczay Péter is: az energiatárolás drága, és elsősorban szabályozó elemként működik. Nem megoldás, viszont jó kiegészítés lehet a rendszerek számára - tette hozzá.

Ma nem tudható, hogy a jövőben hova esnek az árak, de ennél is fontosabb, hogy a szabályozási háttérnek kell világossá kell tennie az energiatárolók helyét a rendszerben - fogalmazott Szappanos, aki szerint át kell gondolni például azt a regulázást, mely ezeket a rendszereket erőműként engedélyeztetik, miközben az energiatároló rendszerek hol erőművek (kisütéskor), hogy egyszerű fogyasztóként (töltéskor) működnek.

Fotó: Horváth Balázs

A már működő hazai pilotok indikátoraira vonatkozó kérdésre az Alteo szakemberének válasza nagy derültséget okozott, amikor Luczay Péter jó néhány eszmei tiszteletkör futása után a profitérzékenységet nevezte a legfontosabb tényezőnek. Az E.On több pilotprojektet futtat, alapvetően közép-, vagy kisfeszültségű hálózaton, elsősorban hálózatstabilizáló feladatok ellátására. Szappanos Sándor abban lát Magyarországon is nagy gazdasági és szolgáltatási potenciált, ha a napelem + energiatárolás (akkumulátor) + elektromos autó hármas rendszere a háztartásokban is elterjed.

A hardcore, környezettudatos fogyasztókon kívül nem fognak nagy erőművi méretben energiatárolókat követelni. Nem tartom valószínűnek, hogy ezekből túl sokat építenünk kellene - mondta Matisz Ferenc. Az azonban biztos, hogy a drámai méretben növekedő megújuló energiás termelés valamilyen módon húzni fogja magával az energiatárolási ipart is. Az a kérdés, hogy erre a kihívásra hol és hogyan lehet üzletileg és technológiailag is sikeres választ találni - tette hozzá az Elmű-Émász portfóliómenedzsere.

Erre készül a MET

Egy energetikai befektető számára a kereseti-kínálati fundamentumok, az ütőképest szervezet, a hatékony eszközmenedzsment, a stratégiai partnerek és a finanszírozás ötös fogata jelenti a jövőképet - indította előadását Korsós László, a MET Csoport eszköz- és energetikai infrastruktúra divíziójának integrációs vezetője, a Tigáz Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A szakember három trendet említett, ami meghatározza a mostani időszakot: dekarbonizáció és megújuló energia, energiabiztonság és hatékonyság. Az első témakörben a MET a portfólió növelésére törekszik, a másodikat a nagy hatásfokú, rugalmas gáztüzelésű erőművek tudják biztosítani, míg a harmadik területen a hatékony üzemeltetést emelte ki.

Korsós László
Fotó: Horváth Balázs

A megújuló energia jövőbe tekintve elég nagy bizonytalanságot látni, nem tudni, hogy valójában mekkora kapacitás épülhet ki - emelte ki Korsós László. Ami viszont biztos: a napenergia aránya növekedni fog, ez 4-6 ezer MW kapacitást is elérhet 2030-ra. Ami problémát okozhat, hogy 2023-ig mintegy 1900 MW-nyi erőmű leállhat, ezért az ezekben megtermelt villamos energiát pótolni kell - akár részben megújuló energiával. "Amire oda kell figyelni, hogy ezt a váltást fenntarthatóan, a fizikai rendszert figyelembe véve hajtsuk végre" - emelte ki Korsós.

A Tigáznál kidolgoztak egy 180 pontos programon, ami három pillérre épül: a munkatársak és szervezeti kultúra, a hatékonyság és a fejlődés, avagy más néven digitalizáció. Ennek keretében javítanák a munkakörülményeket, lenne tehetséggondozás is, miközben csökkentenék az adminisztrációs, a racionalizálnák a működési költségeket, optimalizálnák a beruházásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.03.24 15:48

@Panzerkraftwagen_Drei: 2019.03.22 23:57!
"Ez a tény megcáfolja a földgázhoz képest ?tiszta? villamosenergia mítoszát."
Ne haragudj, de részleteket így összekapcsolni ostobaság.
Először is ilyen mítosz nincs.
A villamos energia vagy tiszta a földgázhoz képest vagy nem.
Ez attól függ, hogy milyen módon állítottuk elő a villamos energiát.
Ha megújuló energiával termelünk elektromos energiát akkor ez tisztább, de sok villamosenergiát termelünk földgázzal is

".Egységnyi (1 kWh) energia felhasználása kb. 2,25-ször több CO2 kibocsátással jár "
De ez az összevetés is csak akkor értelmes, ha fűtésről van szó.
Gázzal fűteni tisztább, mint gázzal is előállított villamosenergiával fűteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.22 23:57

@Józsi1111:

Egységnyi (1 kWh) energia felhasználása több mint kétszer annyiba kerül villamosenergia felhasználása esetén, mint földgáz esetén. Sokaknak ez meglepően hangzik, de igaz! (A lakossági áraknál még nagyobb, kb. 3,5 szeres az árelőny a földgáz javára a jelenleg érvényes energiaárakon.)

Egységnyi (1 kWh) energia felhasználása kb. 2,25-ször több CO2 kibocsátással jár villamosenergia felhasználása esetén, mint földgáz felhasználása esetén. Ez a tény megcáfolja a földgázhoz képest ?tiszta? villamosenergia mítoszát.

http://www.diaboloiroda.hu/publicisztikak/node7
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.22 23:27

@Panzerkraftwagen_Drei:

Teljesen igaz, belátható időn belül nem lesz óriási változás.
De: " a jövő tiszta, környezetbarát, és megbízható energiaforrása ?. a földgáz."
No de mi lesz a keletkező CO2-vel?
Ez nem barátja az időjárási környezetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.22 21:32

Köszönjük... a fentiekből egy biztosan kiderül, hogy a "megújulónak" nevezett energiaforrások még hosszú, hosszú ideig nem fogják érdemben zavarni az olaj- és földgázcégeket és részvényeseiket, köztük szerény személyemet. Ha ha ha. De még azt is elárulom, hogy a jövő tiszta, környezetbarát, és megbízható energiaforrása - nem a napelem, nem a szélmalmok, nem az atom, hanem - a földgáz.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html