Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július 1-től igényelhetik a családok az úgynevezett falusi csokot (családok otthonteremtési kedvezménye). A program célja a hátrányos helyzetben lévő, elnéptelenedő települések fejlesztése. A kijelölt településeken házat vásárló és azt felújító családok, ha legalább három gyerekük van, vagy vállalnak ennyit, akár 10 millió forintot is kaphatnak támogatásként, aminek legalább a felét felújításra kell fordítaniuk, de egy meglévő ház korszerűsítésére vagy bővítésére is kifizethet az állam 5 millió forintot.

Hitel is van hozzá

Az állami juttatás mellé kedvezményes hitelt is felvehetnek a családok, lakásvásárlás esetén két gyereknél maximum 10 millió, három vagy több gyereknél 15 millió forintnyit, meglévő ingatlan korszerűsítésére ennek a felét. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata az állami támogatásnak köszönhetően a lejáratig 3 százalékos.

Falusi csok összege
Felhasználás célja1 gyermek2 gyermek3 gyermek4 vagy több gyermek
(*bővítésre igényelt csok-nál elég a bővítés után elérni)Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*Hasznos alapterület*
legalább 40 m2legalább 50 m2legalább 60 m2új lakás esetén legalább 60 m2, használt lakás esetén legalább 70 m2
Használt lakás/lakóház vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés esetén (a vásárlásra fordított összeg lefeljebb a támogatás 50 százaléka lehet)600 000 Ft2 600 000 Ft10 000 000 Ft10 000 000 Ft
Bővítés és/vagy korszerűsítés esetén300 000 Ft1 300 000 Ft5 000 000 Ft5 000 000 Ft
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

A falusi csok programban 2486 település vesz részt, és a sajtóban már jó néhány cikk megjelent arról, hogy az indulása milyen hatással lett az ingatlanpiacra: felverte az árakat, és megszaporodtak az érintett falvakban az eladó ingatlanokról szóló hirdetések. A valódi helyzet azonban nem ennyire rózsás, az ugyanis, aki részt akar venni a programban, és ingatlant szeretne vásárolni a hátrányos helyzetű falvak valamelyikében, vagy ott él, és felújítaná a házát, egyáltalán nincs könnyű dolga, a bankok közül ugyanis csupán kettő fogadja be a kérelmeket.

Nincs és nem is tervezik

Az OTP ráugrott a lehetőségre, a honlapján a kiemelt ajánlatok között hirdeti a falusi csokot, rajta kívül még a Takarékbanknál igényelhetik a családok a támogatást. A nagybankok többsége nem indította el a falusi csokot, sőt a CIB Bank azt is közölte a Napi.hu-val, hogy nem is tervezi a bevezetését.

Nincs falusi csok a K&H-nál sem, a Gránit Banknál sem, de a Budapest Bank és az UniCredit az ígéri, ősszel valamikor előrukkolnak ezzel a konstrukcióval. A késlekedésnek több oka is lehet, a sokféle új támogatott termék bevezetése időigényes, hiszen egyszerre indult el a nagycsaládosok autóvásárlásának a támogatása, a babaváró hitel és a használt lakásokra csok mellé igényelhető kedvezményes hitelprogram. Ezek közül a babaváró hitel lett az első körben a leginkább preferált új termék.

Feketelistás ingatlanok

A másik kerékkötője a falusi csoknak az lehet, hogy a megcélzott ingatlanok nem finanszírozhatók a bankoknál. A hátrányos helyzetű kistelepülések eleve azok közé tartoznak, amelyeken a bankok egy része már eleve elutasítja a lakáshitel-kérelmeket. A hitelintézetek emellett nem szívesen finanszíroznak lakáshitelellel olyan házakat sem, amelyeknek baj lehet a szerkezetével, például vályogból épültek, vagy nem megfelelő a komfortokozatuk.

Márpedig a falusi csoknak éppen ez lenne a lényege, hogy a család megvásároljon egy lerobbant, akár komfort nélküli ingatlant, amit felújít majd. Csakhogy ehhez sok családnak önerő is kellene, mivel az állam pedig csak a vételárba száll be, a többi pénzt szakaszosan folyósítja. Az önerő pedig sok helyen hiányzik, hitelből pedig nem lehet pótolni, ha a bankok az ingatlanok finanszírozásától ódzkodnak.

Az új hitel is lassan indul

Nem lehet véletlen, hogy ezek után az a két bank sem adott ki konkrét számokat arról, hány kérelmet fogadtak be, és intéztek el, amelyik egyáltalán nyújtja a falusi csok-ot. A Takarékbank az indulás óta eltelt rövid időre hivatkozva nem adott adatot erről, az OTP-nél úgy vélik, a programok miatt az ügyfelek kivártak, de az elhalasztott kereslet hamarosan megjelenhet a piacon.

A használt lakás vásárlására csok mellé igényelhető támogatott lakáshitelt valamivel több bank kínálja, mint a falusi csokot, de a K&H és az UniCredit például még nem vezette be. Pedig a korábbi statisztikák szerint a csokot jellemzően használt lakás vásárlására vették fel korábban az ügyfelek. A hitelintézetek egy kivételével nem árulták el, mennyi támogatott hitelt folyósítottak ebben a konstrukcióban, a Budapest Bank az indulás óta eltelt bő három hétben 12 igénylést fogadott be, az átlagos hitelösszeg pedig megközelítette 11 millió forintot.