Fontos pert vesztett a BKK - örülhetnek az utasok?

Elmeszelte a bíróság a BKK egy megbüntetett utassal szembeni pótdíjkövetelését, mert annak mértéke 92-szerese a jegyárnak, ez pedig tisztességtelen – írja az Index.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 17. csütörtök, 07:51
Fotó: Napi.hu

Az érintetett 2015 őszén bírságolták meg a BKK ellenőrei, majd egy évig nem foglalkoztak az üggyel. Ezután a cég fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

A perre végül azért került sor, mert az áldozat ügyvédje szerint a követelés alapjául meghatározott általános szerződési feltétel tisztességtelen. (Vezéráldozat Budapesten - következménye lehet a botránynak.)

Az eljáró bíróság a BKK pótdíját összehasonlította a parkolási pótdíjjal (ami 15 napon belüli befizetés esetén jellemzően az egy órai várakozási díj 12-14-szerese, 15 nap után pedig a 40-szerese, ráadásul nem kamatozik). Ehhez képest a BKK pótdíja már 30 napon belül 45-szörös, azon túl pedig 92-szeres fizetési kötelezettséget jelent. Ez a bíróság szerint nyilvánvalóan sérti a Polgári Törvénykönyv meghatározott pontját. Mivel pedig ez a szerződési feltétel tisztességtelensége miatt érvénytelen, a bíróság elutasította a BKK követelését.

További részletek az Indexen.

HOZZÁSZÓLÁSOK