Átalakul a Magyar Villamos Művek (MVM)-csoporthoz tartozó Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT), a társaság földgáz igazgatósága kiválik és ezzel létrejön a Magyar Gáz Tranzit Zrt. - döntött a társaság közgyűlése kedden. A kétmilliárd forint alaptőkével alapított új társaság várhatóan jövő év elején áll fel, a kiválás után az OVIT az alapszabályának megfelelő módosítását követően, mint fennmaradó társaság változatlan társasági formában működik tovább.

A döntés előzménye, hogy a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) és a szlovák Eustream a.s. társaságok közös pályázat útján az Európai Bizottság European Energy Programme for Recovery keretében finanszírozási támogatást nyerték el a Vecsés és Balassagyarmat közötti magyar-szlovák gázvezeték építésére. Az FGSZ később elállt a projekt megvalósításától, a fejlesztési tárca pedig az OVIT-ot jelölte meg a projekt kedvezményezettjeként, egyúttal kérte a már megítélt - több mint 26 millió eurós támogatási összeg - átruházását. A Magyar Energia Hivatal ennek érdekében idén április 14-én az OVIT részére földgázszállítási működési engedélyt adott ki, és rögzítette a földgázszállítási tevékenység feltételeit. Az OVIT középtávú stratégiai célkitűzései között szerepel, hogy Magyarországon piacvezető szerepet töltsön be az energetikában az erőmű-, távvezeték- és alállomás-létesítési, karbantartási és az ehhez tartozó gyártási tevékenységével.

Az új projekttársaság létrehozását az EU harmadik energiacsomagjában előírt teljes tulajdonosi szétválasztás követelménye, illetve a projekt finanszírozhatósága tette szükségessé. Az MVM közgyűlése a múlt hét végén döntött az új társaság létrehozásáról. Az OVIT mai közgyűlése döntést hozott arról, hogy a társaság alaptőkéjét a tulajdonos MVM kétmilliárd forinttal megemeli, valamint arról, hogy a magyar-szlovák gázvezeték megvalósítása érdekében az OVIT-ből átalakulással, kiválás útján új gazdasági társaságot alapít. A magyar-szlovák vezetéken 2015. január 1-ig kell megkezdeni a földgázszállítás.