Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felfüggesztette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az erőműveknek és távhőszolgáltatóknak földgázt értékesítő Kárpát-Gáz Energiakereskedő és Szolgáltató Kft. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét. A kedden kiadott hivatalos közlemény indoklásból csak annyi derült ki, hogy a társaság a szállítási rendszerüzemeltetővel megkötött hatályos rendszerhasználati, illetve kiegyensúlyozást biztosító szerződése kapcsán követett el súlyos szerződésszegést. A utóbbi szereplő, a rendszerüzemeltető FGSZ Földgázszállító Zrt. a Napi.hu kérdésére ellenére sem részletezte a Kárpát-Gáz elleni fellépést, titoktartási kötelezettségére hivatkoznak.

A MEKH lépésére a büntetett társaság kiadott egy közleményt, ebben azt írta: jogszabálysértőnek tartja a fellépést és jogi lépéseket tervez az FGSZ ellen, mivel az eltiltotta a feladatellátásához nélkülözhetetlen Informatikai platformhoz való hozzáféréstől.

Szokatlan eljárás

"A probléma alapja az FGSZ Földgázszállító által elfogadott új üzletszabályzat. Ebben változtak a kiegyensúlyozó gáz lehívására vonatkozó szabályok" - kezdett a helyzet megmagyarázásába Csabai Gábor, a Kárpát-Gáz Kft. ügyvezetője lapunk megkeresésére. A kiegyensúlyozó gáz lényege leegyszerűsítve az, hogy mivel a cégek pontosan nem tudják előre, hogy mekkora fogyasztással számolhatnak egy adott gáznapon, különbség lehet a ténylegesen vételezett és a beadott mennyiség között. Ha a fogyasztás nagyobb, akkor azt a kiegyensúlyozó gázból fedezik. Hogy ezt megtehessék, előre befizetnek egy óvadékot, amely a Kárpát-Gáz Kft. esetében 65 millió forint volt.

"November 25-én kaptunk egy jelzést az FGSZ-től, hogy nagy a kiegyensúlyozógáz-használatunk. Korábban mindig havi számlában és előtte egy jegyzőkönyvben szerepeltették az előző havi kiegyensúlyozó gáz értékét, sohasem hónap közben. Mivel megalapozatlannak éreztük, hogy kiegészítő óvadékot várnak tőlünk, egy jegyzőkönyvet kértünk, amelyet nem kaptunk meg" - ismertette Csabai a kialakult helyzetet. Mivel nem kaptak számlát az adott időszak fogyasztásáról, az FGSZ szerint pedig pénzügyi kötelezettségük keletkezett, az FGSZ eljárása szerintük szembemegy a számviteli törvénnyel.

Mint az ügyvezető közölte, a december 6-án megkapott havi számlán sincs feltüntetve a november 25-ig  kiemelkedő méretű lehívásuk a kiegyensúlyozó gázból. "Nem csináltunk semmi rosszat, úgy látjuk, mivel benne voltunk a hónapban, érthetetlen gyakorlat, hogy egy hónapközbeni dátumon ellenőriznek és azonnal kiegészítő óvadékot számláznak felénk" - mondta el a Kárpát-Gáz álláspontját Csabai Gábor.

A bíróságon találkoznak

Kérdésünkre, hogy jelezték-e kifogásaikat a Kárpát-Gáz felé, Csabai közölte, hogy az írásos levél mellett személyesen is beszélt az FGSZ illetékesével az aggályaikról. Észrevételeiket - mint az a felfüggesztésből is látszik - nem vették figyelembe.

"A felfüggesztésünk viszont a fogyasztókat nem veszélyezteti, a törvény ugyanis előírja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal kijelöljön egy más engedéllyel rendelkező szereplőt, hogy vegye át a szolgáltatást" - tette hozzá Csabai Gábor.

Arról, hogy közleményükben jelezték, bírósághoz fordulnak, mert megalapozatlannak, ultimátumszerűnek tartják a lépést, valamint mert az FGSZ fellépése kizárta annak a lehetőségét, hogy teljesítsék a rájuk kiszabott kötelezettséget, a cég ügyvezetője lapunknak azt mondta, az eljárást még nem kezdték meg, jelenleg az iratanyag összeállítása zajlik. A cégnek nincsenek pénzügyi, financiális problémái.

Viszont lehet, nem ez lesz az egyetlen per az ügyben: az FGSZ Földgázszállító lapunknak jelezte, nem ért egyet a Kárpát-Gáz Kft. közleményében foglaltakkal, és megteszi a szükséges jogi lépéseket.