Gigabírságot fizethet az Auchan, a Kúria is elmarasztalta

A Kúria mindenben jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymillárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így már jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével azzal, hogy a francia tulajdonú áruházlánc egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek árukészletébe - közölte a GVH
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 13. péntek, 13:19
Fotó: Napi.hu

Az ügy még 2015-re nyúlik vissza, amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kft. megsértette a Kereskedelmi törvényt, mivel a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől forgalomtól független, utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.

A jogi szabályozás ugyanis tiltja a hasonló díjak kiszabását, emellett a kereskedők nem szabhatnak ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem - emlékeztet a versenyhivatal.

Több bírósági jogorvoslati fórumot követően az ügy a Kúria döntéshozatala elé került, mely fenntartotta a GVH határozatát. Az ügy ezzel végleg lezárult: a versenyhatóság döntése jogerőssé vált. A hivatal 1 061 300 000 forint bírságot szabott ki az áruházláncra.

Ez idáig Magyarországon a legmagasabb összeg, amelyet a versenyhatóság a kereskedelmi törvény alkalmazásának körében kirótt. A GVH által kiszabott bírságok Magyarország központi költségvetésébe kerülnek.

Ahogy korábban a Spar azonos típusú jogsértése esetében, a Kúria az Auchan ügyében is megerősítette: a magyar jogszabályokkal ellentétes, ha a jelentős piaci erővel rendelkező áruházlánc olyan szolgáltatásért követel egyoldalúan többletdíjat a beszállítótól, ami mögött nincs valós ellenszolgáltatás.

HOZZÁSZÓLÁSOK