Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fenti képen Orbán Viktor miniszterelnököt  és feleségét, Lévai Anikót Ofir Akunisz izraeli tudományos-tecnológiai és űrkutatási miniszter fogadja a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren július 18-án. A kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Izraelbe - írja a képhez fűzött kommentárjában a magyar állami hírügynökség, az MTI.

Az MTI képeiről az is kiderül, hogy a kormány tagjai egy szürke, Hungarian Air Force-feliratú repülővel érkeztek meg Tel-Avivba. A Népszava információi szerint a járatszám azonos a honvédség egyik tavaly vásárolt Airbus-szállítógépéével, ami hangsúlyozottan nem kormánygép. Korábban a honvédelmi tárca és kancelláriaminiszterként még Lázár János is határozottan cáfolta, hogy kormányzati gépeket vettek volna, a minisztérium szerint katonai, egészségügyi és polgári feladatokra használt gépeket szereztek be.

Gulyás Gergely és Szijjártó Péter, forrás: MTI Fotó

A lap megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, és ha igen, miért használják diplomáciai utakra a honvédség repülőjét, miért nem valamelyik kereskedelmi járat első osztályán utazott a kormányfő. Egyelőre nem kaptak választ. (Bevásárolt Airbusokból a magyar honvédség.)

Havasi Bertalan korábbi közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön négyszemközt tárgyal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd plenáris tárgyalás következik, amelyen magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Szintén csütörtökön tárgyal Orbán Viktor Reuven Rivlin izraeli államfővel, majd Magyarországhoz kötődő, illetőleg magyar származású izraeli személyiségekkel találkozik. A kormányfő jeruzsálemi programja során találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében - írta az MTI.

A képek forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.