Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. úgy döntött, vasárnaponként 8 órától 18 óráig nyitva tarja a budapesti Központi Vásárcsarnok süllyesztett földszintjén található üzletét, amely eddig zárva volt a hét utolsó napján.

A lépés jogszerű, hiszen a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény számos helyszínnel kivételt tesz: így egyebek között nemzetközi repülőterek, vasúti és autóbusz pályaudvarok, kulturális intézmények, valamint benzinkutak mellett a piacok területén lévő, 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek is kinyithatnak vasárnaponként.

Budapesten ezt az alternatívát eddig a CBA használta a frekventált helyeken: a lánc a Lehel téri piacon, Fehérvári úti piacon és a Fény utcai piacon is kinyitja üzletét vasárnap, míg a Spar a Rákóczi téri csarnokban tart nyitva egész hétvégén.

Csak technikai kérdés volt?

Az Aldi hasonló jellegű, a boltzár alól kivételt képező helyszínen a jövőben nem tervez új üzletet nyitni - tudta meg a Napi.hu a kereskedelmi lánctól. A további terjeszkedés ugyanakkor napirenden van: a jelenleg 107 áruházból álló országos hálózat 2016 során több üzlettel is bővül majd.

A lépéssel tehát nem a vasárnapi zárva tartás okozta forgalom visszaesést kívánják kompenzálni, pusztán egyedi okok rejlenek a háttérben.

Korábban a Nagyvásárcsarnokban található üzlet nyitva tartását a lánc a többi, vasárnap zárva tartó üzletének rendje szerint alakította: a kivételt logisztikai és munkaszervezési okokból nem tette meg. A Mindenár.hu korábbi értesülése szerint azonban a fő magyarázat nem ez, hanem az lehetett, hogy az Aldi nem tudott megegyezni a csarnokkal arról, hogy kinyissa kapuit vasárnaponként, mivel rajta kívül más bérlők nem kívántak értékesíteni a hét utolsó napján.

Az Aldi ugyanakkor korábban élen járt a kormányzati lépéseket kicselező "innovációban". A 2012-ben bevezetett plázastop - a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények építésének megtiltása után, stratégiát váltott. Addig a lánc leginkább nagy eladóterű üzleteket nyitott a külvárosokban, ám a fordulatot követően betört a városok magjába és Budapest belső kerületeiben is számos új, kis alapterületű boltot nyitott.

Nem volt pofon a hétvégi zár

Míg a KSH kimutatása szerint 2015-ben 5,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem volumene, addig mind év közben, mind 2014-hez képest csökkent a kereskedelmi foglalkoztatottak száma az ágazatban, a kifejezetten bolti, áruházi kiskereskedelemben pedig stagnált. Az alkalmazotti létszám a nagyobb vállalkozásoknál nem követte a forgalom bővülést .

Az Aldi azon kevés iparági szereplő egyike, ahol bővült a dolgozók száma: 2015 márciusában - a boltzár bevezetése idején- 1895, idén februárban viszont már 2206 alkalmazottat foglalkoztatott a társaság a Céginfo.hu adatai szerint.

A 2014-es évet 91 milliárd forintnyi bevétellel és 4,8 milliárdos veszteséggel záró diszkontlánc a 2015-ös esztendő forgalmi adatairól nem adott előzetes információkat. Az Aldinál elmondták: korábban mintegy 200 új termékkel bővítették a kínálatot, tavaly mintegy 3,5 milliárd forintos beruházással az összes magyarországi üzletben látványpékségeket alakítottak ki, illetve a megváltozott táplálkozási igényű vásárlókat megcélozva új termékkörrel bővítettek.