Tavaly 362,8 millió forint bevétele volt a kamarai hozzájárulásokból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának - írta a testület honlapjára feltöltött költségvetési beszámolóra hivatkozva az mfor.hu. Az összeg tíz százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, akkor 330,1 millió forintot könyveltek el. (A növekmény nem a hozzájárulást fizető vállalkozások számának növekedésére, hanem az alapszabály módosítására vezethető vissza.)

Ez a bevétel azonban nem fedi le a vállalkozások által adott évben befizetett hozzájárulás teljes összegét. A területi kamarákhoz befolyó pénzek 10 százaléka illeti meg az MKIK-t. Ebből kiszámolható, hogy tavaly mintegy 3,6 milliárd forintot fizettek be hozzájárulásként a kamaráknak a vállalkozások - olvasható a cikkben.

A kamarai hozzájárulás címén évi 5000 forintos díjat kell fizetnie minden gazdálkodó szervezetnek. (Az elmaradt díjakat az adóhatóság hajthatja be a cégektől.) A fizetési hajlandóság nem a legjobb, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke, Csoltó Gábor ígéretet tett a tartozások rendezésének a vállalkozások számára is elfogadható megoldására.

A kép forrása: StockSnap.