Kényszerhelyzet a magyar boltokban - ez mindenhol szükséges

Több mint háromezer embert pótol a boltokban a túlóra, de a létszámhiány ennél sokkal nagyobb.
K. Kiss Gergely, 2018. április 10. kedd, 13:53
Fotó: Napi.hu

Évente ezrével zárnak be elsősorban kisebb boltok, hiszen emelni kell a béreket a minimálbér és a munkaerő hiánya miatt. Az elmúlt években egyre többet kellett túlóráztatni is. Ez nyilván nem jó a boltos dolgozónak, de a boltosnak sem, hiszen a béren felül pótlékot is kell fizetni érte. De nincs sok választás - értékel a Blokkk.com kereskedelmi szakblog.

Megugrott a túlóra

Az elmúlt öt esztendőben bő harmadával megugrott a túlóraszám a boltokban. A csúcsot, 5,7 millió órát, 2016-ban lehetett mérni, utána egy kicsit be kellett húzni a féket: 2017-ben ugyanis belépett a nagy költséget jelentő minimálbéremelés és közben persze az alkalmazottak keresetét a munkaerőhiány miatt is kellett emelni. Így már túlórára sem futotta annyi, hiába volt munkaerőhiány, ilyen piaci környezetben ugyanis a munkaerő is drágább.

A szakblog szerint a 2017-es 5,3 millió órányi túlóraszám 36 százalékos növekedést tükröz a 2013. évihez képest, miközben az összes teljesített óraszám töredékével, öt év alatt mindössze 8 százalékkal 326 millió órára nőtt. (A KSH a négy főnél nagyobb vállalkozásokat veszi figyelembe.)

Túlóraszabályok

A túlóra a Blokkk.com szerint egyébként több mint háromezer alkalmazott napi nyolcórás munkáját váltja ki, persze sokkal drágábban, így a boltosok alapjában véve nem érdekeltek a túlórában. A kényszer azonban nagy úr.

A legfontosabb szabályok egyike, hogy egy-egy dolgozó számára évenként legfeljebb 250 túlóra rendelhető el (amit a jog rendkívüli munkaidőnek hív). Ez az óraszám kollektív szerződés - tehát a szakszervezet beleegyezése - esetén 300 óra lehet évente.

A túlóráért persze több pénz is jár a törvény szerint, így a munkáltató választhat, hogy vagy fizet 50 százalék bérpótlékot, vagy a túlórának megfelelő időtartamú szabadidőt ad (amikorra persze az alapbér arányos része azért jár).

Ha heti pihenőnapon túlóráztat a boltos, akkor a pótlék mértéke 100 százalék (szombaton, vagy vasárnap), de itt is lehet csereberélni szabadidőre, viszont akkor is jár 50 százalékos pótlék. Ezt azonban nem lehet összekeverni az egyébként járó, szintén 50 százalékos vasárnapi pótlékkal.

Idén is így indult az év

A Blokkk.com szerint 2018 is túlórával indult a boltokban: a januári 377 ezer óra egyáltalán nem kevés, sőt, azt sejteti, hogy a legutóbbi időszakhoz hasonló nagyságrendű is lehet a túlóraszám a boltokban.

A túlóra egyaránt szalad a kisebb és a nagyobb boltokban. A legkisebb mikro- és kisvállalkozásoknál is rákényszerülnek a túlóráztatásra, bár az összóraszámot tekintve náluk aránya fél százalék. A középvállalkozásoknál már egy százalék körüli a túlóra aránya, itt már több pénz lehet rá. A nagyvállalkozásoknál megint ugrik egyet a túlóra mutató, 2 százalék fölé. Többe is kerül nekik.

HOZZÁSZÓLÁSOK