Kiderült, mikor kezdődhet a metrófelújítás

Nagy valószínűséggel október 31-ig megkezdődhetnek a 3-as metróvonal felújítási munkálatai - közölte a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Domokos Erika, 2017. augusztus 25. péntek, 17:25
Fotó: Napi.hu

A metróvonal északi szakaszának állomásai felújítására vonatkozó vállalkozási szerződés aláírásának előkészítése folyamatban van, és ha nem kezdeményeznek jogorvoslati eljárást, akkor az alagútra vonatkozó szerződés is megköthető - mondta el Tarlós István az MTI tudósítása szerint. A BKV szeptember 4-én tervezi aláírni a szerződéseket

A főpolgármester megjegyezte, a déli és középső szakasz állomásainak felújítására új közbeszerzési eljárásokat kell kiírni, a korábban ajánlatként kapott, alátámasztatlan árak nem fogadhatók el.

Tarlós István közölte, a budapesti e-jegy értékesítésével kapcsolatos ügyben a városházi vizsgálat még nem fejeződött be, és a hatóságok vizsgálata is zajlik még. Hozzátette, "nem a 18 éves gyerek és az ő hekkerkedése itt a lényeg", és egyébként nem a BKK jelentette fel, továbbá nem éjszaka vitték el.

A főpolgármester a legsúlyosabb ügyeknek a budapesti közlekedés informatikai rendszere elleni túlterheléses támadásokat nevezte, és - mint mondta - ennek semmi köze a "fiú hekkerkedéséhez". Több ilyen támadás volt, és egy ilyen támadás nagyon sok pénzbe kerül valakiknek.

Tarlós szerint ezekben az esetekben kizárt a jóhiszeműség, súlyos bűncselekményről van szó.

A felújított 3-as metrószerelvények ajtóproblémái kapcsán Tarlós István arról beszélt, furcsának találja, hogy mindig csak ez a hiba áll elő. "Volt már (...) méretre vágott fakocka, kavics, fémlap." Videofelvétel is van arról, hogy valaki manipulálta a vészféket, pont addig húzza meg, hogy ne álljon meg a szerelvény, de az ajtónyitásokat már befolyásolja - mondta a főpolgármester, aki szerint a hiba túl gyakran ismétlődik, túl könnyen állítható elő.

Nehezen hihetőnek nevezte, hogy valakinek a zsebéből hol fakocka, kavics vagy éppen fémlap pont az ajtó vezetősínjébe essen. Ez egy olyan mechanikus hiba, amit csak szándékosan lehet "előállítani" - jegyezte meg Tarlós István az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK