Közzétették a kormány rendkívüli rendeleteit a járvány miatt

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. március 14. szombat, 19:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Magyarországon a hivatalos adatok szerint összesen 25 fertőzöttről tudnak a hatóságok, de eddig itthon senki sem halt bele a Covid-19 (hivatalos nevén SARS-CoV-2) okozta betegségben. Kórházi karanténban 79 ember van Magyarországon, de az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombati közlése alapján már közel 549 ember van otthonában hatósági karanténban. Eddig 1014 koronavírus-tesztet végeztek el, összesen 35 940 magyar embert ellenőriztek a határokon, és 445 külföldi állampolgártól tagadták meg a belépést.

Amellett, hogy a járvány miatt a kormány forrásokat csoportosít át a költségvetésben, a legfrissebb Magyar Közlönyben a következőket szabályozzák:

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az  óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere - a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester - a bölcsődei és az  óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Arról is rendelkeznek, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható. Valamint a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

A veszélyhelyzet alatt a törzskönyvezett gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Ha a  szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel ideiglenesen meghosszabbításra került a szakorvosi javaslat.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d'Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.03.15 10:27

@Ballada: A nemzet benzinkútján nincs nemzeti zászló :))) A nemzet igazmondó hírportálján https://www.origo.hu/index.html egy nyuszifarknyi cikk a Márciusi Ünnepről :)
- gondolom azért az előirányzott költségkeret ennek ellenére elfogyott :))
-ezek vagytok b+!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.03.15 09:18

@narancsragacs: Maga az élő példa, hogy az agyat is megtámadja a SARS-CoV-2.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.03.15 08:10

Valószínűleg a narancsnemzetri kormány határozata lehetett az is hogy Március 15 megünneplése még a netes sajtóban is elmarad. A narancsmédiában egy rövidke cikk egy Nemzeti zászló sem látható.
Legyőzte a vírus a "Nemzeti érzelmeket" narancsok ? - vagy nem is voltak soha csak üres maszlag........
Szégyelljétek magatokat !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html