Jelentős különbségek lehetnek a havi törlesztőrészletben és a teljes futamidőben visszafizetendő összegben is. Aki tavaly április közepén az akkori kínálatban szereplő legolcsóbb, 20 éves futamidejű, 8 millió forintos lakáshitel egyikét igényelte, annak a havi törlesztőrészlete alig több mint 49 ezer forintra jött ki, míg a legdrágább lakáshiteleknél 55,6 ezer forint volt ugyanez az összeg.

Azaz egy év alatt havonta közel több mint 6 ezer forintot, összesen a 12 hónap alatt pedig 72 ezer forintnál több megtakarítást jelentett az olcsóbb hitel kiválasztása - állapította meg Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Feltételezve, hogy nem változik a teljes hiteldíjmutató, a legolcsóbb, tavaly áprilisban felvett hitelre összesen 11,8 millió forintot kell kifizetni 20 év alatt, a másikra pedig több mint 13 millió forintot.

A hitelterheket alapvetően befolyásolhatja a kamat változása is, amelyet különböző időszakokra rögzítenek a bankok. Az utóbbi években a rövidebb, 3-12 havonta változó kamatozású lakáshitelek voltak a fókuszban, de ma már egyre nagyobb az érdeklődés a hosszabb, 5 vagy 10 évre fixált kamatozású hitelek iránt,

A portál összeállítása szerint az egyik legolcsóbb, 5 évre rögzített kamatozású, 20 éves futamidejű, 8 millió forintos lakáshitelt 5,3 százalékos teljes hiteldíjmutatóval lehetett felvenni, ez mintegy 54 ezer forintos törlesztést jelent. Az egyik legdrágább konstrukció teljes hiteldíjmutatója pedig 7,3 százalék, ami 62 ezer forintos havi kiadással jár.

A 10 évre fixált kamatozás esetében is vannak különbségek, a 20 év futamidejű 8 milliós lakáshitelből az egyik legolcsóbb konstrukció havi törlesztőrészlete több mint 56 ezer forint, a legdrágábbaké pedig több mint 63 ezer forint. Mindezekből látszik, hogy érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait - akár online hitelkalkulátorokkal - és ne csak a sajt bankunkhoz menjünk be, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ők kínálják a legolcsóbb hitelt és ezzel milliókat veszíthetünk - mondta Gergely.