Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyedüli ajánlattevőként a Nodexker 2007 Kft. nyerte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) OTP Bank Bozsik-programja 2019-es sportmedáljainak szállítására kiírt közbeszerzést, nettó 122 millió forintért. A cégnek 100 ezer darab érmet kell leszállítania, ezen felül opcionálisan 30 ezer darabot rendelhet a sportszövetség - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A kft. nem ismeretlen az MLSZ-nek, hiszen az elmúlt két évben is e cég szállította a medálokat, igaz olcsóbban: most darabonként 938 forint plusz áfáért vállalta a beszerzést, míg tavaly nettó 815 forintért, tavalyelőtt pedig nettó 808 forintért.

Egyedül nem megy

A Nodexker főtevékenysége a nagykereskedelem - 2014 szeptembere előtt a tanácsadás volt -, és az elmúlt három évben egy dolgozója sem volt, jelenlegi székhelye egy érdi kis családi ház a Google Maps utcaképe szerint. Honlapja nincs.A labdarúgó szövetség és a nyertes november elején kötöttek szerződést, amelynek időtartama hat hónap. A vállalkozás alvállalkozót is bevon a teljesítésbe, a szállítást és csomagolást másra bízza, de hogy kire, az nem derül ki a közbeszerzési dokumentumból.

A kör alakú, fém medál egyik oldalán az MLSZ címere, a másikon a Bozsik-program logója látható, benne átlátszó olajágas részekkel. A közbeszerzési kiírás szerint "2019-ben az anyagok ötvözetére, annak művészi összhangjára helyeződik a hangsúly". A medál anyaga fém, az átlátszó részeken erős műanyag vagy üveg.

Többszörös motiváció

A Nodexkerrel az MLSZ tavaly decemberben nettó 82,1 millió forintért szerződött "motivációs ajándékok" beszerzésére, akkor azonban nem csak sportmedált (70 ezer darabot plusz opcionálisan 10,5 ezer darabot) rendeltek tőle, hanem 70 ezer kulcstartót (plusz 10,5 ezer darabot) is.

Tavalyelőtt decemberben pedig nettó 83,6 milliós megrendeléshez jutott a cég legalább 90 ezer focistamedál szállítására. Akkor társa is volt a szerződés teljesítésében, a szintén érdi magánszemélyek tulajdonában lévő Na-Dex Kereskedelmi és Vendéglátó Bt.

A Nodexker 2016 novemberébe referenciát szerzett az MLSZ-nél, akkor kis értékű közbeszerzésen, nettó 16,5 millió forintért, 90 ezer motivációs marokerősítő trénerlabda leszállítására kapott megbízást.

Reagált az MLSZ

Noha az érmek egyenkénti ára kis összegű, a beszerzés volumene, a sikeres Bozsik-program magas részvételi számának köszönhetően indokolja, hogy európai nyílt közbeszerzési eljárás keretében szerezze be a szövetség a sportmedálokat - írta honlapján az MLSZ. "Mint az MLSZ összes pályázata, ez a közbeszerzési eljárás is minden tekintetben a törvényi előírásoknak és a hatályos jogszabályoknak megfelelően, transzparens módon zajlott, bárki számára megtekinthető volt a folyamat minden szükséges részlete és a fellebbezési határidőn belül nem érkezett jogorvoslati kérelem, így a szövetség a jogszabályoknak megfelelően szerződést kötött az eljárás győztesével. A Bozsik-programban résztvevő közel 120 ezer gyermek pedig remélhetőleg örömmel és büszkeséggel veszi majd át megérdemelt jutalmát" - írták.

A jelenleg nagykereskedelemmel foglalkozó Nodexker 2014 szeptemberéig Bánhidi Profil Szervezetfejlesztő Kft. néven, tanácsadással foglalkozott - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A tevékenységváltás nagyon bejött a társaságnak, hiszen a 2012-es 200 ezer, a 2013-as 100 ezer és a 2014-es 88 ezer forintos nettó árbevétele 2015-re közel 50 millió forintra nőtt. A fejlődés nem torpant meg, 2016-ra 64 millióra, 2017-re pedig csaknem 100 millióra bővült a forgalma. A sportmedálok szállítása a nyereséget is meghozta a cégnek, az elmúlt két évet 24 milliós, illetve 16 milliós eredménnyel zárta. Osztalékként tavaly 24 millió, míg 2015-ben 5,4 millió forintot fizettek ki a tulajdonosoknak. A cég alapító-tulajdonosai Bánhidi József és Kiss Nóra voltak, 2014 szeptemberében érkezett új tagként az érdi lakcímmel rendelkező Kovács Nóra - aki jelenleg ügyvezető is.