Más hitelfelvevőkhöz képest is még inkább megéri a banki fizetési moratórium igénybevétele az idén március 18-ig babaváró kölcsönszerződést kötött ügyfeleknek. Ők az első öt évben nem fizetnek kamatot, tehát a fizetési stop alatt ilyen tartozásuk nem halmozódik fel. Ha pedig megszületik a második és harmadik gyerek - és az első baba után a család nem kért még törlesztési szüneteltetést - a felfüggesztés miatt nagyobb tőkeösszeget engednek el nekik - írják az MNB szakértői egy tanulmányban.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében kormányrendeletben elrendelt fizetési moratórium a 2020. március 18-ig folyósított babaváró kölcsönökből eredő fizetési kötelezettségekre is vonatkozik. Ahogy korábban az MNB szakértői is rámutattak, a fizetési halasztás lehetőségével számos esetben megéri élni, azzal az adósok kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Nincs kamatfelhalmozódás

A babaváró kölcsön egy speciális személyi kölcsön konstrukció, amelynél az adósok a futamidő első öt évében nem fizetnek ügyleti kamatot. A babaváró kölcsönre vonatkozó szerződések 2019. július 1. napjától köthetők, így jelenleg ez valamennyi ilyen kölcsönnel rendelkező adós esetében irányadó.

Az érintett adósok által fizetett törlesztőrészlet csak tőkét, valamint 0,5 százalékos kezességvállalási díjat tartalmaz. Az első öt év kamatmentessége miatt a babaváró kölcsönöknél a kamattartozás növekedésével tehát nem kell számolnia az adósoknak, ha a babaváró kölcsönhöz kapcsolódó feltételek a moratórium időtartama alatt is folyamatosan fennállnak (így például a hitelfelvevő házastársak nem válnak el).

A kormány továbbá úgy rendelkezett, hogy a fizetési moratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetniük. Bár a moratóriumhoz köthető futamidőhosszabbítás ideje alatt már fel fog merülni a kezességvállalási díj, azt majd csak a fennmaradó, jóval alacsonyabb tartozás arányában számítják.

Ha a babaváró kölcsön adósa él a halasztás lehetőségével - akár annak ellenére is, hogy a döntés pillanatában előreláthatólag képes lenne a törlesztésre - akkor a meg nem fizetett törlesztőrészletek összegét megtakaríthatja, vagy a jelenlegi helyzetben felmerülő kiadásokra, esetleg a későbbiekben akár a babaváró kölcsön előtörlesztésére is fordíthatja.

E kölcsön esetében az előtörlesztés díjmentes, azonban amennyiben nem születik gyerek és a futamidő első öt évében a felvett kölcsön összegének 50 százalékát elérő előtörlesztés történik, az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni. A babaváró kölcsön speciális sajátosságai miatt tehát az adósok még kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fizetési haladék igénybevételével.

Több gyereknél főleg megéri nem fizetni

Ha a babaváró kölcsön szempontjából második vagy harmadik gyermek vállalását tervezi az adós, és még nem élt az első gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés lehetőségével, akkor még inkább megfontolandó a fizetési moratórium igénybevétele. A gyermekvállalási támogatást ugyanis a fennálló kölcsöntartozás százalékában határozzák meg, márpedig a fizetési moratórium igénybevétele esetén a tőketartozás nem csökken, ezáltal magasabb mértékű gyermek- vállalási támogatást vehet igénybe az adós.

Fontos, hogy a gyermek születéséhez kapcsolódó törlesztési szüneteltetés és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmek benyújtási határideje a gyermek születését követő 60. nap. Jelentős különbség a fizetési moratórium és a babaváró kölcsönkonstrukció adta halasztási lehetőség között, hogy a jelenlegi szabályok szerint a koronavírussal kapcsolatos intézkedések keretében hozott fizetési haladék csak 2020. december 31-ig, míg a gyermek születése kapcsán kért szüneteltetés 3 éves időtartamra szól.

A járványhelyzetre tekintettel fontos kiemelni a babaváró kölcsönökhöz kapcsolódó bármilyen ügyintézés kapcsán, hogy az MNB körlevelében az elektronikus ügyintézési módok használatára szólította fel a pénzügyi intézményeket. Elvárás többek között, hogy az elektronikusan kiállított, és az adott hatóság által az ügyfél ügyfélkapujára megküldött dokumentumokat, így a babaváró kölcsönhöz szükséges így kiállított elektronikus TB-igazolást is fogadják el az intézmények. A további elektronikus ügyintézési lehetőségekről, például a babaváró kölcsön online felvételéről az ügyfelek a hitelnyújtók honlapján tájékozódhatnak.