Naperőmüvet avattak Veszprémben

Huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben szerdán; az észak-dunántúli fejlesztés egy országos beruházás része, amely összességében 100 ezer ember éves villamosenergia szükségletét fedezi majd – közölte az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója, Varga László az átadón.
Szabó Dániel, 2020. január 15. szerda, 12:59
Fotó: MTI Fotó - Illusztráció.

Az országosan tervezett 110 naperőműből 94-et már megépítettek. A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik - mondta Varga László az MTI szerint.

Arról is beszélt a vállalat vezetője, hogy a naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év - tette hozzá.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összes kapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt, ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ballada, 2020.01.15 21:17

A héten kuss van a megújulók hasításáról, pedig kiszámolhatnák, hogy mekkora felületre lenne szükség az ilyen napoknál a biztonságos energia ellátására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.01.15 13:56

Sokadjára gyűlünk össze (160 fő) az ELTE-Lágymányos 0.83-ában, ezúttal, hogy megválaszoljuk, lehet-e: KLÍMAPOLITIKA ATOM NÉLKÜL?

A tényleg élő, vidám estről (Munkácsy-Hetesi szópárbaja földobta a hangulatot) én is jókedvűen távoztam volna, ha nem borzaszt el jó néhány tárgyi tévedés, tévhit, kisiklás ? mindez neves akadémikusaink (szakértőink?) szájából. (Tímár tanár úr mentsége: ő abszolút nem tartozik ide.)

-Végig az elektromos energiáról beszéltek, holott ez az összenergiának max. 20%-a. A közlekedés, a nehézipar, a bányák javarészt direkt fosszilisokkal, olajjal mennek.
Ha a klímaválságról akarunk beszélni, a ?maradék? 80% fosszilisről kell vitáznunk.

-Az innovációhívő technokraták elszálltak:
Hidrogén-energiahordozó, fúziós reaktor? (Felsmann).

1988-ban csináltunk egy H2-konferenciát Kölnben, de rögtön kijózanodtunk: drága, rossz termelő hatásfokok, túl finom ? jobb megenni (margarin). Ez időtájt állíttattuk le a német fúziós kísérletet is Kalkar-ban. (Mikor lesz fúziós reaktor? Mindig 40 év múlva, amikor kérdezik).
Ha innováció, akkor: Annyi áramot adjon, amennyit kérek és akkor, amikor kérem! És akkor is: egyenáramot. (A váltóáram tévedés volt). 0-24 órán át ennyi energiát a vezetékekbe pumpálni: esztelenség.

-Nap- és szélenergiát tárolni? Bojler? (Munkácsy)

Energiát tárolni nem lehet - ekkora fogyasztásra.
A vizes szolár bojler 2-3 nap után azt a kevés hőt is leadja, amit fölvett. Távhő nyáron - fűtésre? (Használati melegvíz: legjobb a lavór a napon.)
A legjobb tároló a természet (szén, földgáz, olaj). A szénbányáinkat nem szabad bezárni. Ha az utolsó bányász is eltűnik, akkor leszünk meglőve - messze a klímakatasztrófa előtt.

Szántón energiát termelni nem lehet. Ha lehetne, nem vennénk olajat az araboktól. (Negatív energiamérleg, több fosszilis rámegy, mint amennyit aratnánk. Lásd: Energiamérlegek a mezőgazdaságban, Szelíd Energia Füzetek 5)

Megújulók: Napelemekkel nem lehet napelemeket gyártani.
Minden alapja a fosszilis (!) könnyű és nehézipar. Ha kiveszed, vége a megújulóknak. (Ugyanúgy atomerőművekkel sem lehet atomerőműveket építeni). Elképesztő a napelem-burjánzás, a villamos művek képtelen kezelni a óriási mennyiségű új áramot, amikor amúgy is túltermelés van.

Az atomerőműnek is van CO2-kibocsátása, főleg a fűtőelem gyártásánál, de nézd meg, hány autó parkol a paksi erőműnél! CO2/atom-kWh faktorok: DE 32 g, F 8 g, UK 32 g, RU 65 g, US 62 g, ZA (Dél-Afrika) 125 g; (Öko-Institut Freiburg)

-Bár tetszetős a szereplők laza talk show-ja, de hetet-havat összehordanak, a szétszórtság elveszi az időt a lényegről és a közönségtől.
-A lényeget pedig Hetesi említi utolsó kurta mondatában: fogyasztás, öko-lábnyom.

Ne szédítsük önmagunkat: Mindent a fogyasztó rendel meg: a túltermelést, a klímarongálást.

A DIE ZEIT hamburgi hetilappal indítottunk egy akciót: ?Személyes karbon-lábnyom? címmel.
Aki klímaügyben meg akar szólalni, ki se nyissa a száját, míg ki nem rakta saját, személyes karbon-lábnyomát! (Néhány német klímakutató már megtette.) A magyar átlagfogyasztás: 30 000 kWh PE/fő/év, ennek fele szürke energia.

Mindezt elmondtam volna, de az Ökodiktátor nekem nem ad szót. Ám aki komolyan gondolja, utánajárhat: Energiamenü, személyes CO2/kWh-számítás, Robinzon-ház, pedgen; ?Nem a klíma, nem a környezet?, stb.
(ökobetyár, uff, beszéltem PEDAL GENERATOR BUDAPEST ROZSA youtube)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html