Nő a feszültség - utolérte a vész a magyar közérteket

Számtalan nehézséggel küzdenek a magyar tulajdonú kiskerláncok, ezekről a G7 készített összefoglalót.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 17. csütörtök, 09:55
Fotó: Shutterstock

Az talán keveseket lep meg, hogy a legnagyobb probléma mára a munkaerőhiány lett. Erről így nyilatkozott egy kiskereskedelemben dolgozó boltvezető a lapnak: "Egy közepes méretű, 300 négyzetméteres bolt üzemeltetéséhez 11-13 ember kell manapság, ennél lejjebb szerintem nem lehet menni. Úgy látom a kereslet alapján, hogy tudnék további üzleteket is nyitni a környéken, pénzt is adna hozzá a bank, de egyszerűen nincs ember hozzá."

Új embert pedig azért nem könnyű találni, mert a diszkontok a jobb termelékenységüknek köszönhetően magasabb béreket tudnak adni a dolgozóiknak. Ennek megfelelően gyakran előfordul, hogy egy nagyobb szereplő megjelenése miatt tömegével mennek tönkre a kisebb boltok. (Veszélyben a magyar kisboltok, már káosz közeli a helyzet.)

Az első lépés, amit a tulajdonos ilyen helyzetben tesz a G7 szerint, a szürkegazdaság felé való nyitás. A nyolc órás dolgozókból négy órások lesznek, bérük egy részét pedig zsebből zsebbe fizetik. Ma már 175 ezres nettó alatt pénztáros vagy eladót nem lehet megtartani, márpedig ennyit bármely gyárban meg lehet keresni, ahol hétvégén nem is kell dolgozni.

A lap számolt is: ha egy 300 négyzetméteres bolthoz 12 alkalmazott kell, akkor a havi 175 ezres nettó bér a cégnek évente 46 millió forint bérköltséget okoz. Az általuk kigyűjtött, összesen 6700 (50 fő alatti) boltos vállalkozásból azonban csak körülbelül 2500 éri el ezt az árbevételi szintet, tehát 4200 ez alatt van. És akkor bérleti díjat és rezsit még nem is fizettek.

Ekkor jönnek a trükkök: hitelre adja az élelmiszert, némi kamattal, feketén szerzi be az árukat, "például a szomszédban lévő pékségből véletlenül átesik naponta pár kiló kenyér, amivel a felek zsebből elszámolnak." Ezt megtehetik, mivel a központoknak nincs annyi embere, hogy ellenőrizni tudja, minden termek onnan származik-e - és egyébként is, nem áll érdekében a kisbolt tönkretétele, hiszen minél több tagjuk van, annál jobb feltételekkel tudnak a beszállítókkal tárgyalni.

Kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.17 13:40

Kár kamuzni a munkaerőhiánnyal, mert akkor a nem magyar boltok is bezárnának.
Inkább arról kellene beszélni, hogy miért nem kell a drága magyar termék. Mert azon kívül, hogy drága, a minősége alatta marad az olcsóbb külföldinek. És most azt szebben is fogalmaztam, mint ahogy szoktam mondani.
Egy darabig lehetett érzelmekkel játszani, hogy a magyart vegyék. Sok pénzükbe is került az adófizetőknek ez a reklám.
Előbb-utóbb a díszmagyar sem fogja venni a rosszabb de drágább hazait.
A másik a hatalmas haszon nem visszaforgatásba az üzletbe, hanem Olimpiai csapat gyémánt támogatása, meg luxusautó és yacht a tulajnak.
A boltok többsége meg hányinger.
Ki akar bemenni egy omladozó, penésszagú drága boltba?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html