OLAF: sehol nem csalnak annyit az uniós pénzekkel, mint Magyarországon

Toronymagasan vezeti Magyarország az Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) éves jelentésében szereplő listát, amely az uniós források felhasználásánál kért korrekciós lépéseket összegzik. Ez lényegében azt jelenti, hogy tízszer nagyobb a baj a magyar pénzosztással, emiatt itt a legtöbb a büntetés a támogatások szabálytalan elköltése miatt - derül ki a szervezet jelentéséből.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 10:36
Fotó: Getty Images

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Unió Csalás Elleni Hivatala az elmúlt négy évben. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak. Ez több, mint tízszerese az uniós átlagnak - írja az Euronews az OLAF csütörtökön közzétett éves jelentéséről.

A rangsorban részletezik, hogy a kifizetéseknél milyen arányban kér korrekciós lépéseket az Európai Bizottságtól az OLAF a szabálytalanságok, illetve visszaélések miatt. A magyar költések esetében a csalás gyanú miatt kirótt büntetések összehasonlíthatatlan mértékben magasak más uniós országok mérten: az EU átlag 0,36 százalék, vagyis a magyarországi arány több, mint tízszerese az uniós szintnek. Érdekesség, hogy a korrupciós szinonímaként emlegetett Romániában ez 0,35 százalék, de még a szintén ilyen kontextusban gyakran elővett Bulgáriában is csak 0,33 százalék. Magyarország ezt a listát már az elmúlt két év hasonló jelentéseiben is nagy arányban vezette, vagyis nem csökkent a problémásnak ítélt tételek aránya. A korrekciós lépésekről az Európai Bizottság Regionális ügyekért felelős főigazgatósága dönthet, de teljes visszafizetést valószínűleg most nem kérnek a kormánytól.

Eredmény viszont, hogy Magyarországon egyre több esetben vizsgálják az uniós pénzek szabálytalan vizsgálatát, bár 2019-ben csak összesen öt ilyen ügy zárult le, ebből kettő esetében javasolt lépéseket a csalás elleni hivatal. A 2018-as éves jelentésben Magyarország vezette ezt a listát kilenc vizsgálattal. Most viszont Magyarország a hatodik helyen szerepel a listán, amelyet Románia vezet 11 üggyel, amelyből 9 zárult ajánlással a hatóságok számára. Olaszország (9 vizsgálat - 7 ajánlás), Görögország (7 vizsgálat - 2 ajánlás), Lengyelország (7 vizsgálat - 4 ajánlás) és Bulgária (7 vizsgálat - 5 ajánlás) is megelőzi Magyarországot - írja az Euronews.

Az OLAF az egyes ügyek részleteiről nem közöl részleteket, az ajánlásokat is csak az érintett tagállamok hozhatják nyilvánosságra. Így csak sejteni lehet, hogy az egyik a 2015-ös magyar egészségügyi gigakartell ügyében tett feljelentés. A másik lehetséges vizsgálat Hadházy Ákos szerint a az uniós pénzből finanszírozott Harmadik Évezred Alapítvány lehet. Itt fiktív módon szerveztek sportnapokat közpénzből, amelyeken csak néhány ember lézengett. A kárérték itt majdnem félmilliárd forint volt.

Korábban az Elios-ügy és a Microsoft-botrány miatt is vizsgálatot kezdett a szervezet. Előbbi esetében Tiborcz István korábbi, közvilágítási projekteket megvalósító cége esetében az OLAF megállapította, hogy csalás történt, de végül a magyar kormány kiemelte az uniós támogatási listáról és saját forrásból rendezte az ügyet. A Microsoft szoftverlicencek beszerzése körüli korrupciós ügy eredményéről egyelőre nincsenek hírek, de a magyar ügyészség is nyomoz, miközben az Egyesült Államok hatóságai már tavaly megállapították, hogy szabálysértések történtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.09.11 00:24

@antitroll:
Ami jó, az jó.
Engem nem érdekelnek az előzmények.
Nem érdekel semmi, csak a tartalom.
Márpedig ez a komment szuper.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.10 22:20

@snel:
Attól, hogy Te aztán vastagon csúsztatsz hozzászólásodban, majd bagatellizálsz, később relativizálsz, ez akkor is nagyon durva eredmény a magyar kormányra nézve.
Csúsztatsz, mert az OLAF nem emelhet vádat a tagállamokban, a nyomozásának eredményeit átadja a tagállam illetékes nyomozati és vádemelési hatóságának, azoknak kell eredményre jutniuk. Ez valahogy nálunk nem minden esetben sikerül... Elég finoman fogalmaztam?
És ha a támogatások 4%-át ellopják, az szerinted kevés... Sőt még örülnünk is kell, hogy "csak" ilyen kevés? A baj, hogy nem ennyit lopnak el, ez csak a felszín kapargatása, ahol már nagyon kilóg a lóláb.
A magyar kormány találmánya, hogy szabályosan is lehet a közpénzt lopni, ha a megfelelő klientúrát és szabályrendszert kitalálod hozzá, na az ebben nincs benne. A gyanús közbeszerzéseket és utólag átárazott EU támogatott infrastrukturális beruházásokat hozzáadnánk, 10-20% lenne az ellopott közpénz.
És van a magyar kormánykörök kezében még egy trükk, mondhatni zseniális!
Az infrastrukturális beruházásainkat szinte csak EU-s támogatással csináljuk. Az ezek eredményeként befolyó többlet állami bevételeket pedig olyan értelmetlen és presztízs célokra, ami kívül esik az EU, az OLAF látókörén. Na ami ott megy, az aztán durva. Soroljam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Stamp7, 2020.09.10 18:48

@snel: mondjuk Polt tesz is erte, hogy a nagy resze csak gyanu maradjon. Meg gondolom az is franko, amikor mondjuk az Elios ugynel vegul kifizetik az egeszet a koltsegvetesbol, nehogy man itt vizsgalodjon barki is. Persze nem volt forrasvesztes, ez a lenyeg. De a Te ervelesedet elfogadva a privatizacios lopassorozat is puszta gyanu, vagy tudsz valakit akit ezert eliteltek visszaeles miatt? Tehat, akkor ott 100 szazalekos tisztasaggal, a magyar nep es az orszag erdekeit szem elott tartva jartak el. Ugye milyen arcpirito hazugsagnak tunik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.09.10 16:23

@Azt ne felejtsük el, hogy ezek csak a jéghegy csúcsa, amire az OLAF bizonyitékot talál, hiszen képtelenség ellenőrizni az összes EUs támogatás valódi sorsát. Valószínűleg bizonyos összeg alatt nem vizsgálják őket, na ezeknél tuti legalább a háromnegyedét szétlopják. Megvannak mindenre a trükkök.

A szocik is tuti lerabolták az országot, de a Fidesz is nagyon-nagy csúnyán, szerintem a legdurvábban a történelem során. Effektive minden az övék, de ami nem, azt megveszik erőből. kilóra. Ezen felül még az apró csinytevések, pl a haver kezére átjátszott Mátrai erőmű amiből kiszivattyúzák a pénzt, majd visszaadják áron felül, közpénzből. Évekig lehetne sorolni ezeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.10 16:01

@snel: látod ezt, stricibá?
így csinálja egy profi. kifejti, megalapozza, ésatöbbi.
olyan messze vagy te ettől, mint ide az univerzum közepén lévő fekete lyuk, pedig az mindent magához vonz, oszt te mégis távolodsz tőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html