Moszkva kisegíti a magyarokat

Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült egyezségre jutnia az oroszokkal a paksi hitelszerződés egyes feltételeinek megváltoztatásáról - értesült az Mfor.hu.
Domokos László, 2019. május 6. hétfő, 12:00
Fotó: Napi.hu

A megállapodás részeként az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik. A kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások - tudta meg a portál.

Az Mfor.hu szerint nem akarták nagydobra verni a szerződés újratárgyalásának megtörténtét.

Az orosz fél által biztosított hitel változó kamata 4-5 százalékos kamatszintet ad ki. Az eredeti ütemterv szerint 2025 környékén üzemelniük kellene az új blokkoknak, és ehhez időzítve kellene elkezdeni a hitel törlesztését. Csakhogy a tényleges munkálatok még mindig nem indultak el. A hitelszerződés módosítása azonban arra bizonyíték, hogy a projekt tényleges csúszásban van, és az Orbán-kormány szerint sem lehet elkészülni a beruházással az eredeti határidőben.

Az oroszok pénzéből már eddig is költöttek a paksi atomerőműre: tavaly 98 millió euróba került az építkezés előkészítése, ebből 78 milliót (nagyjából 24 milliárd forintot) fedeztek orosz hitelből. Ezt azonban 2018. májusában teljes egészében előtörlesztette a magyar fél. Egy tavalyi parlamenti válasz nyomán kiderült, hogy az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díj esedékes. A 2015-2017 között elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai, így Magyarországnak 2016-ban 250 ezer euró, 2017-ben 762 500 euró, 2018-ban pedig 334 454 euró értékű rendelkezésre tartási díjat kellett kifizetnie, az előző évre tervezett de fel nem használt hitelösszeg után a nemzetközi szerződésben rögzített módon és határidővel.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. szerint 2019 az első negyedévben további 7,86 milliárd forintnak megfelelő hitelt használt fel Magyarország.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.05.06 17:17

A gazdasági zseni kontár szerződése , amivel személyesen ment nyalni Putyinnak, egyik pillére a hitel, mint kiderült agyaglábakon nyugszik, generál rossz a kamata , 30 éves, amit borzalmas visszafizetnin, kérdezzék meg a lakáshitelekt felvevők 30 éves hiteleit, az alapösszeg többszörösénél tartanak, jelenleg felveszinek belőle , és mint aki megégette kezecskéjét, azonnal visszavátják piacira, aztán a késedelmes felvétel miatt folyik belőlünk a pénz, gratulálok a fidesz fanoknak is, de a dolgozók fizetik. Ellenzéknek ez nem szur szemet, csak jávornak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.06 12:52

Olyan jó olyan híreket olvasni, amelyből az derül ki, hogy Isten áldása van Putyin elvtárs és Orbán elvtárs megállapodásain.
Oszt jónapot elvtársak, meg áldábékesség!
A keresztek alá kéretik kiszögeltetni a régi tagkönyveket is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.05.06 12:32

bizony így van ez:
lassan MOSZKVA tart el minket
nem ám brüsszel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html