Paks 2: máris elköltöttek 30 milliárdot

Elkezdődik a Paks beruházás keretében elvégzett munkálatok első kifizetései - jelentette be Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián.
Domokos Erika, 2017. november 7. kedd, 10:25
Fotó: Napi.hu

Még nem hívtuk le az orosz hitelt, de ez a helyzet ezekben az órákban megváltozik: a tegnapi miniszteri döntés alapján az első tíz fővállalkozói számla kifizetésre kerül, ennek érdekében pedig megemelik a Paks 2 projektcég alaptőkéjét, mintegy 98 millió euróval (mintegy 30 milliárd forint). Ennek a kifizetése folyamatban van, hamarosan lehívjuk az első részletet az orosz hitelből - mondta Aszódi Attila a portfolio.hu tudósítása szerint.

Minden számla 80 százaléka orosz hitelből, 20 százaléka hazai forrásból lesz kiegyenlítve. (Így fizetik a paksi bővítés orosz hitelének számláit.)

A Paks 2 beruházás esetében 7,35 százalék körüli projekt belső megtérülés várható az Európai Bizottság vizsgálatai szerint. A projekt megtéríti összes költségét és profitot fog termelni - véli Aszódi Attila, aki szerint jelentős további, nem atomerőművi fejlesztésekre van még szükség a hazai energiaellátás biztosítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK