Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős számú elbocsátásokkal is járó szervezeti átalakítás zajlik a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) tavaly májusban alapított kommunikációs vállalkozásánál, a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.-nél (TMÜ) - értesült a Napi.hu több turisztikai forrásból is. A cég legfőbb feladata a turisztikai marketing összehangolása és az imázskiadványok elkészítése. Az MTÜ-t kérdeztük a leépítések okáról és mértékéről, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Nem lenne példátlan a kirúgási hullám az MTÜ-nél, hiszen a Napi.hu írta meg tavaly novemberben, hogy a munkaerő 20-30 százalékát bocsátották el a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től, valamint a szintén az MTÜ-höz tartozó Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től. A központi szervezetnél pedig a munkavállalók 15 százalékos létszámleépítést említettek.

A TMÜ vezérigazgatója a 33 éves Osváth Eszter, a cég a nyáron bonyolított le egy jelentős közbeszerzést: egy tízmilliárdos és egy hatmilliárdos keretmegállapodást kötött turisztikai kampányok lebonyolítására. A hatmilliárdos munkát egy új szereplő, a Mediator Group Reklámügynökség Kft. nyerte el. A hivatalos kormányzati álláspont szerint a turizmussal minden rendben, legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója beszélt arról, hogy idén is megdől minden turizmussal kapcsolatos rekord, illetve, hogy a magyar turizmus aranykorát éli.

A KSH számai azonban inkább stagnálást mutatnak. A szállodák szállásdíj bevétele valóban több lett: idén január-szeptember között már 218 milliárd forint bevételt könyvelhettek le, ami mintegy 8 százalékos növekedés. Ezt ugyanakkor kevesebb vendégéjszaka eredményezte, vagyis egyszerűen drágábbak lettek a magyarországi szállodák: kevesebb vendég fizet ki többet. A legfontosabb küldő országokból, mint Németország, Ausztria, Olaszország, Hollandia és Spanyolország folyamatosan egyre kevesebben érkeznek Magyarországra, amit nem kompenzál, hogy az USA-ból és Kínából valamivel többen.

A történelmi jelentőségűnek beharangozott Kisfaludy-pályázatok keretében pedig még egyik jelentősebb vidéki új szálloda építése sem kezdődött meg, csak a közbeszerzési eljárások elindításáig jutottak. Milliárdos vissza nem térítendő állami támogatást ítélt oda egy éve a kormány új szállodák építésére, a legtöbb helyen azonban ennek ellenére még nyoma sincs az építkezésnek. Az építőipari drágulás miatt a tervek a fiókban maradhatnak. A pályázatokhoz szükséges üzleti terveket pedig 2017-ben, illetve 2018 első hónapjaiban készítették, azóta azonban az építőipari alapanyagok jelentősen drágultak, valamint az átlagbér is 20-40 százalékkal növekedhetett, így a két éve készített üzleti kalkulációk ma már nem érvényesek.