Újabb nagy üzletláncnál tetőzik a feszültség

A Metro Kereskedelmi Kft. mintegy 2600 munkavállalója 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja, az összeg az idei bruttó 161 ezer forintról jövőre kötelezően 180,5 ezerre nő. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a KASZ bruttó 185 ezer forint körüli minimális keresetet szeretne elérni.
K. Kiss Gergely, 2017. november 27. hétfő, 09:50
Fotó: Napi.hu

Kedden folytatódik a bértárgyalás a Metro Kereskedelmi Kft. vezetése és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) képviselői között, november 10-én már tárgyaltak.

Komoly fejtörést okozhat a Metrónál a középvezetők helyzete is, akik négy-öt éve várnak a béremelésre. Vannak közöttük, akik 190 ezer forintot keresnek, esetükben elkerülhetetlennek tűnik a 30-40 ezres pluszjuttatás, hiszen a növekvő bérminimummal összecsúsznak a bérsávok, és feszültség alakulhat ki a dolgozók között.

A magyarországi piacon 13 áruházzal jelenlévő Metróhoz a lap értesülései szerint legalább 200-300 főt azonnal fel lehetne venni, hogy enyhüljön a munkavállalókra nehezedő nyomás.

A Metrónál megjegyezték, hogy nemcsak a szakszervezeten keresztül, hanem közvetlenül a dolgozókkal is egyeztetnek majd. Nyomatékosították, hogy évi 12 helyett 14 havi bért fizetnek, amit lehet a havi bér arányos kiegészítésére fordítani, de az összeg rugalmasan, akár kedvező adózású cafeteriaelemekre is bontható.

HOZZÁSZÓLÁSOK