Uniós zöld utat kapott MVM a cseh iCR felvásárlásához

Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felvásárolja a csehországi innogy Ceská republika a.s. (iCR) nevű energetikai vállalatot - jelentette be kedden a brüsszeli testület.
Szabó Zsuzsanna, 2020. október 27. kedd, 15:14
Fotó: Napi.hu

Az iCR a cseh kiskereskedelmi villamosenergia- és földgázpiac egyik szereplője. A cég termeléssel, nagykereskedéssel, elosztással és bizonyos kiegészítő tevékenységekkel is foglalkozik.

Az MVM állami tulajdonú, vertikálisan integrált energiaipari csoport, amelynek portfóliója a teljes magyar energiarendszert lefedi. Az MVM tevékenysége a hőtermelésre, a villamosenergia-kereskedésre, a földgázkereskedésre és -tárolásra, az átvitelirendszer-irányításra, a nagy- és a kiskereskedelmi földgáz- és villamosenergia-szolgálatásra, a távfűtésre és a távközlési szolgáltatásokra is kiterjed.

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a tervezett felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a tervezett ügylet eredményeként a vállalatok együttesen csak mérsékelten erős piaci pozícióval fognak rendelkezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK