A megállapodás szerint a globális cégeknek minimum 15 százalékos adót kellene megfizetniük minden olyan országban, ahol tevékenységgel bírnak, ezzel csökkentve az adóelkerülés lehetőségét.

A tárgyalásokat az OECD vezeti, a szervezet becslései szerint a világ kormányai minden évben 100-240 milliárd dollárt vesztenek az adóelkerülés miatt. A 130 ország, amely támogatja a minimumadó bevezetését, a globális GDP több mint 90 százalékát adja, így ez mindenképp egy tiszta és erős üzenet a világtól - mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter.

A 130 ország megegyezett abban is, hogy érdemes a nyereségadót megosztani annak figyelembe vételével, hogy az adott vállalat mely országokban rendelkezik ügyfelekkel. Mindeddig a nemzetközi adójogszabály szerint a profitokat ott adóztatták, ahol az értéket megteremtette a vállalat, gyakorlatilag tehát ahol fizikai jelenléttel bír - olvasható a portálon.

A magyar kormány erősen ellenzi a minimumadó ötletét.

A Pulzus Kutató és a Napi.hu legfrissebb közvélemény-kutatása szerint viszont kétharmados támogatottsága van a multinacionális vállalatokra kivetendő adónak: 62 százalék szerint ez a fair adózáshoz vezető út lépése, de 7 százalék ennél is magasabb kulcsot akar.