Ha nem is a közeljövőben, de Vlagyimir Putyin a hágai Nemzetközi Bíróság elé fog kerülni azok miatt a háborús bűnök miatt, amelyeket a parancsára Ukrajnára támadó orosz hadsereg a háborúban elkövetett - idézi a BBC James Heappeyt, a brit parlament hadügyi államtitkárát. El fog jönni az idő, amikor felelnie kell az Ukrajnában elkövetett bűnökért, amelyeket a következő években katalógusba fognak szedni.

Nem pusztán Putyin kerül a bíróság elé, hanem mindazok, akik tagjai a parancsnoki láncnak, amelynek utasítására a háborús bűnöket elkövették. Minden egyes orosz katona, aki érintett, felelni fog - véli a brit államtitkár, ki emlékeztetett arra, hogy a jugoszláv polgárháború után is hosszú idő telt el, mire a háborús bűnösök Hágába kerültek, de kialakult az a nemzetközi eljárásrend, aminek a végén ez elkerülhetetlenül megtörtént.

A brit védelmi szakértők eközben azon is dolgoznak, hogy kiderítsék, az orosz hadsereg vajon tényleg alkalmazott-e vegyi fegyvert Mariupolban az ukrán védők ellen. Az erről szóló hír az ukrán közösségi médiában terjedt el, ám sem a szigetország, sem Ukrajna védelmi minisztériuma nem tudta egyelőre megerősíteni. A védők arról számoltak be, hogy a katonák szédültek és légzési nehézségeik voltak, miután egy orosz drónról valamilyen mérgező anyagot dobtak le.

Heappey szerint ha ez a "gyűlöletes" tett bebizonyosodik, azzal az orosz fél "átlépett egy határt". Ebben az esetben "minden lehetőség az asztalra kerül" abban az értelemben, hogy milyen választ adhat a nemzetközi közösség. A bizonyítás mindennél fontosabb, de ha igaz a vád, akkor "Boris Johnson miniszterelnöknek és a világ más vezetőinek eljön egy nagyon fontos pillanat".