A Janaf vállalat nettó nyeresége 15,1 millió euró (5,6 milliárd forint) volt, 68 százalékkal több, mint 2022 első negyedévében – közölte a cég pénteken. A társaság teljes bevétele 17,1 százalékkal volt több a tervezettnél, az üzleti bevételek pedig az összbevétel 98,2 százalékát tették ki. 

Az alaptevékenységből – kőolajszállításból, olaj és olajszármazékok tárolásából – származó bevételek 34,9 millió euróra (13 milliárd forint) nőttek, 37,2 százalékkal haladták meg a tavalyit. A bevétel 71,2 százaléka Horvátországon kívülről származott.

A kiadások 17,3 millió eurót (6,4 milliárd forint) tettek ki, 16,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát, amit elsősorban az áram drágulásával magyarázott a cég. A Janaf nemrég jelezte: kész tovább növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait, ha arra piaci kereslet mutatkozik.

zágrábi székhelyű, többségében állami tulajdonban lévő vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki. A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak is.

Januárban félmillió tonna nyersolajról kötött szerződést a horvát Janaf a Mollal. A megállapodás félmillió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül, továbbá 149 ezer 385 köbméter nyersolaj tárolását Omisaljban és Sziszeken (Sisak) ugyanebben az időszakban.