A jelek szerint  marad az augusztus végi határidő az amerikai csapatok kivonására. A CNN forrása szerint Biden a döntést arra tekintettel hozta meg, hogy az amerikai csapatok hosszabb ott tartózkodása nagy biztonsági kockázattal járna - áll a portál szemléjében.

Az amerikai elnök ugyanakkor készenléti terveket is kért arra az esetre, ha később mégis úgy döntene, hogy a katonáik mégis maradjanak tovább az országban.

Az USA és más országok segítségével több tízezer ember hagyhatta már el Afganisztánt légi úton a kabuli reptérről, de sok olyan afgán állampolgár, aki a NATO-hadműveleteket segítette (és ezért a tálib hatalomátvétel után közvetlen életveszélyben van) a mai napig nem jutott ki az országból, és arra vár, hogy felférjen végre egy repülőgépre.

Friss hírek szerint a tálibok keddtől nem engednek afgánokat a repülőtérre, így egyre kevesebb esélye van a menekülésre a helyieknek. Magyarország 96 afgánt hozott ki, akik segítettek a magyar csapatoknak, de nem kapnak automatikusan menekültstátuszt.