Piaci elemzők kisebb mértékű kamatcsökkenésre, átlagosan 11,5 százalékos alapkamat beállítására számítottak. A központi bank a kamatcsökkentésről kiadott bejelentésében további csökkentéseket helyezett kilátásba az idén - írja az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva.

A Nyugat által az ukrajnai háború miatt kivetett szankciókra reagálva a mostani már a harmadik kamatcsökkentés volt azóta, hogy a jegybank február végén drasztikusan, 10,5 százalékponttal 20 százalékra emelte az irányadó rátát.

A februári kamatemelést a nemzeti valuta, a rubel leértékelődésének megakadályozására és az inflációs kockázat mérséklésére hajtotta végre.

A rubel árfolyama az utóbbi időkben jelentősen erősödött és már a háború kitörése előtti szint felett jár. A jegybank az infláció csökkenésére számít. "Az inflációs nyomás enyhül a rubel árfolyamának dinamikája, valamint a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásainak érezhető csökkenése miatt" - áll a közleményben.

Fontos megjegyezni, hogy a rubel árfolyama nem tükrözi a piaci folyamatokat: az oroszok komoly tőkekorlátozásokkal erősen lefojtották a rubel forgalmát, miközben az exportvállalatokat rubelvásárlásra kötelezték - hívta fel a figyelmet a Portfolio.

Áprilisban 17,8 százalék, májusban 17,5 százalék volt az oroszországi infláció. A jegybank inflációs célja négy százalék.

Az orosz gazdaság külső feltételei továbbra is nehezek, és jelentősen korlátozzák a gazdasági tevékenységet. A pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok némileg csökkentek, ami lehetővé tette egyes tőkekorlátozó intézkedések enyhítését - írja az orosz jegybank.