A megállapodás értelmében a Centrica LNG Company brit cég 2018 és 2022 között szállítja az amerikai palából nyert cseppfolyósított gázt (lng) a lousianai Sabine Pass gázkikötőből az észak-lengyelországi Swinoujsciében tavaly létesített gázterminálba.

A PGNiG kereskedelmi ügyekért felelős alelnöke, Maciej Wozniak szerint az ötéves szerződés alapján a visszagázosított LNG-ből mintegy 800 millió köbméter gázt nyernek majd. A beszerzési árat Wozniak Lengyelország számára "teljességgel előnyösnek és piacinak" minősítette.

Kilátásba helyezte, hogy a PGNiG az amerikai, valamint más partnerekkel is másfél éven belül több további, középtávú szerződést is kötne az lng beszerzésére. Ezek az ügyletek Lengyelország és a kelet-közép-európai országok diverzifikált gázszállítását biztosítanák, növelve "a történelmileg az orosz gáz uralta térség energiabiztonságát" - mondta Wozniak.

A jelenlegi ügyletet jóváhagyó amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a szerződés a kétoldalú üzleti kapcsolatokon kívül az energiabiztonságot is megerősíti. Az Egyesült Államok "elkötelezett amellett, hogy az olyan helytálló és hiteles szövetségesek, mint amilyen Lengyelország, biztos és diverzifikált energiaforrásokhoz jussanak" - szól a közlemény.

A swinoujsciei Lech Kaczynski gázkikötő, mely a tervezett észak-déli gázfolyosó csomópontját képezi, idén júniusban fogadta az első, egyszeri szerződés keretében megvalósított amerikai LNG-szállítmányt. A hosszabb távú szerződéskötést Donald Trump júliusi, a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója alkalmából tett varsói látogatásakor helyezték kilátásba.

Swinoujsciéban eddig mindenekelőtt a katari gáz szállítmányait dolgozták fel. A terminál évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik, Lengyelország évi földgázszükséglete (14 milliárd köbméter) mintegy harmadát tudja kielégíteni.

Először európai áron

Krzysztof Tchórzewski energiaügyi miniszter lengyel sajtótudósítások szerint áttörésnek minősítette a megállapodást, ugyanis ez az első eset, hogy olyan szerződést kötnek egy egyesült államokbeli szállítóval, amely a szállítási-fagyasztási költségek ellenére az európai árfeltételekhez igazodik.. A szakminiszter szerint ez a következő lépés afelé, hogy búcsút intsenek az orosz gázfüggőségnek.  A PGNiG közleménye szerint ez az első középtávú szerződés, amelyet 2017 februárjában Londonban megalakított kereskedelmi irodájuk kötött. Ezt a szervezetet éppen ilyen a célra hoztak létre.

Fotó: Reuters