A Federal Reserve évente nyolc alkalommal készíti el gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján - írja az  MTI.

Az idei második Fed-jelentés szerint enyhe vagy mérsékelt ütemben növekedett a gazdaság a tizenkét amerikai régióból tízben, míg Philadelphia és St. Louis stagnáló gazdasági kondíciókról számolt be a január-februári időszakban.

A körzetek mintegy fele megjegyezte, hogy az amerikai kormányzat 35 napig tartó részleges leállása több szektorban, például a kiskereskedelemben, az autóiparban, az idegenforgalomban, az ingatlanpiacon, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a gazdasági aktivitás lassulását idézte elő.

A fogyasztói kiadások vegyesen alakultak, több körzet is arról számolt be, hogy a kemény téli időjárásnak és a magasabb hitelköltségeknek tulajdoníthatóan a kiskereskedelmi forgalom és az autóeladások mérséklődtek.

A feldolgozóipar is bővült, azonban érezhetőek voltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok folytán kialakult bizonytalanságok, a csökkenő globális kereslet és a védővámokhoz köthető áremelkedés miatti aggodalmak.

A jelentés összeállítói szerint a munkaerőpiacon továbbra is szűk volt kínálat, a foglalkoztatás a vizsgált körzetek többségében szerény vagy mérsékelt ütemben növekedett, jellemző volt a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a bérek mérsékelten nőttek. Az árak szerény vagy mérsékelt ütemben emelkedtek a vizsgált időszakban.

A Bézs Könyv megállapításai szolgálnak a megbeszélések alapjául a Fed következő, március 19-20-án esedékes kamatdöntő ülésén. A Fed legutóbbi, január végi kamatdöntő ülésének február végén közzétett jegyzőkönyve szerint a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.