Medvegyevet túlnyomó többséggel, 374 szavazattal 56 ellenében választották meg kormányfőnek. Medvegyev kinevezését a kormányzó Egységes Oroszország párt és Vlagyimir Zsirinovszkij nevében liberális demokrata, ám valójában konzervatív-nacionalista pártjának frakciója támogatta, míg a kommunista frakció és az önmagát szociáldemokratának tekintő Igazságos Oroszország párt ellenezte.

Jelölését Vlagyimir Putyin elnök személyesen terjesztette a képviselők elé, majd röviddel a szavazást követően aláírta az eddigi kormányfőt ismét kinevező rendeletét.

Jelöltként felszólalva Medvegyev kijelentette, hogy megerősítése esetén kész lesz mindent megtenni Oroszország fejlődése érdekében. Mint mondta, a kormány tevékenysége számára Putyinnak a parlament két háza előtt március 1-jén elmondott beszéde, valamint hétfőn kiadott, a nemzeti fejlesztési célokat kijelölő rendelete lesz irányadó. Ezekben az elnök egybek között célul tűzte ki, hogy Oroszország a világ öt vezető gazdasága közé emelkedjen, valamint hogy az élet gyakorlatilag minden területén áttörést érjen el.

Medvegyev szerint az elnök "májusi rendeletének" végrehajtásához 25 ezer milliárd rubelre van szükség, amelyhez 8 ezer milliárd rubelt (125 milliárd dollárt) még elő kell teremteni.

Kijelentette a többi között, hogy a kormány hamarosan javaslatot terjeszt elő a nyugdíjkorhatár emelésére. Hangoztatta a makrogazdasági stabilitás megőrzésének fontosságát, valamint azt, hogy az orosz gazdaság a világátlagot meghaladó ütemben fejlődjön. Meglátása szerint Oroszország a kiszorítási kísérletek ellenére jelentős része lesz a globális világnak, amelytől nem kíván elszigetelődni. Mint mondta, Moszkva továbbra is részt kíván venni az Eurázsiai Gazdasági Unió, a Sanghaji Együttműködés Szervezet, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, a BRICS, a G20-csoport és az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) munkájában.

A tanácskozáson a szavazás nyomán Putyin egyetértéséről biztosította a Medvegyev által ismertetett kormányprogramot, beleértve azt az elképzelést is, amely az orosz gazdaságnak a dollárról való leválasztásával számol, egyebek között az olajkereskedelemben.

"A gazdasági szuverenitásunk növeléséről van szó, ami abszolút helyes" - mondta Putyin.

Az elnök szerint Oroszország az elmúlt évtizedek során "valamelyest naivan" viselkedett, abban a reményben, hogy érvényesülni fognak a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) meghirdetett alapelvek. Szavai szerint Moszkva most azt tapasztalja, hogy ezeket - meg nem nevezett országok - politikai indítékokból rendre megsértik és szankciókat vezetnek be "a saját versenyfölényük biztosítása érdekében".

Putyin kijelentette, hogy Oroszország tovább fogja diverzifikálni nemzetközi tartalékait. Oroszország 2018. január 1-jei adat szerint tartalékainak 45,8 százalékát dollárban tartotta. Az orosz központi bank szerinti 460,4 milliárd dollár értékű orosz tartalékállomány jelentős részét aranyban tartják.

Dmitrij Medvegyev 2012-ben lett Oroszország kormányfője. Előtte négy évig elnök volt, miközben a miniszterelnöki posztot Vlagyimir Putyin töltötte be, akinek két egymást követő mandátum után az alkotmányos korlátozás miatt távoznia kellett az államfői hivatalból. Az 52 éves Medvegyev a posztszovjet Oroszország 13. miniszterelnöke és a második olyan kormányfője, aki második mandátumhoz jutott. Parlamenti megerősítéséhez minimum 226 szavazatra volt szükség. Hat évvel ezelőtt 299:144 arányban választották meg.