A szerbiai vendéglátóhelyek, kávézók, éttermek, hotelek krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek – vette át a szerb sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. A legnagyobb gondot az okozza, hogy egyszerűen nincsenek pincérek szakácsok, felszolgálók. Mivel a vendéglátóiparban gyakorlatilag 15 hónapon keresztül szünetelt a munka, sokan más iparágakban, vagy külföldön kerestek munkalehetőséget.

Nehezíti a dolgot, hogy mivel megkezdődött a nyári szezon a tengerparti üdülőhelyeken, oda szegődnek el dolgozni, természetesen nagyobb bérért. Ez külön gond, mert a válsághelyzet miatt gyakorlatilag itt csak minimálbért tudunk fizetni a dolgozóknak” – sorolta a problémákat a 021.rs-nek Misa Relic az éjszakai bárok és klubok egyesületének vezetője.

A Blic arról ír, hogy egyes hotelek már indiai és bangladesi közvetítő ügynökségekkel is felvették a kapcsolatot, hogy ha nem találnak hazai munkaerőt, akkor ezekből az országokból toborozzanak munkavállalókat. Elment 6300 ember, nincs elég szakács, pincér. A válság miatt viszont a munkaadók csak minimálbért tudnak fizetni – mondta Georgi Genov, a Szerbiai Szálloda- és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület igazgatója.

Egy szerbiai hotel menedzsere szerint attól tartanak, hogy a még meglevő személyzetet is elcsalogatják más országok, mert például csak Máltán jelenleg több mint 1000 szállodai munkást keresnek.