A brit miniszterelnökök rutinszerűen átvészelik, amikor egy-egy miniszterük lemond és Boris Johnson legendásan szerencsés abban, hogy minden vele kapcsolatos botrányt megússzon, de az a lemondáscunami, ami Rishi Sunak pénzügyminiszer és Sajid Javid egészségügyi miniszter távozása után elindult a kormányában, megállíthatatlannak bizonyult – írta a Financial Times, A kormány tevékenységét övező sorozatos botrányok (például Johnson maga is megszegte saját kormányának járványügyi korlátozásait) és az ország brexitet követő botladozó navigálása felemésztette a miniszterelnök politikai tőkéjét.

Johnsont persze próbált ragaszkodni a miniszterelnöki bársonyszékhez, hiszen ennek megszerzésével élete álma teljesült. Amikor saját minisztereinek és vezető beosztású tisztviselőinek egy csoportja megpróbálta rábeszélni a távozásra, nemet mondott. Közvetlen tanácsadói blöffnek minősítették a próbálkozás, hiszen kinevezett tisztviselőkként vajon milyen alapon kérnék ezt főnöküktől, akit a nép választott meg a tisztségére. Csakhogy a kormánytagok a Konzervatív Párt elvárásának adtak hangot, amelyet szintén a nép választott meg az ország vezetésére.

Kép: Reuters

Akit nem a pedigréje emelt magasra

Egy tory képviselő szerint a Johnson távozását követő pártválasztás, amelyen októberig megválasztják a pártelnököt, akit aztán a parlamenti kormánytöbbség emelhet miniszterelnökké, katasztrofálisan rontani fogja a Konzervatív Párt társadalmi megítélését, ám ettől még történelmi eredményt hozhat, ha először a brit történelemben nem egy tősgyökeres britet választanak meg.

Az egyik esélyes 55 éves Nadhim Zahawi az Iraki Kurdisztánban született, ahonnan Szaddám Huszein rezsimje elöl menekülő családjával 1978-ban, 11 évesen érkezett Angliába – derül ki a Financial Times rövid portréjából. Tanárai arra figyelmeztették a szüleit, hogy gondjai lehetnek az olvasással, miután nehezen tanult meg angolul. Politikusi karrierje előtt sikeres üzletember volt a kiskereskedelemben, emellett Jeffrey Archer regényíró és korábbi tory parlamenti képviselő tanácsadójaként is dolgozott. Szintén a konzervatívokhoz tartozó kollégájával, Stepnan Shakespeare-rel 2000-ben megalapította az online felmérésekre szakosodott YouGov közvélemény-kutató intézetet, amelyet öt évvel később tőzsdére vittek.

A brit parlamentbe Sratford-upon-Avon választókerület képviselőjeként került be 2010-ben, David Cameron konzervatív kormányában a kormánykabinetben dolgozott. A 2016-os függetlenségi népszavazáson a brexitet támogatta. Az előző miniszterelnök, Theresa May kormányában előbb oktatási, majd ipari miniszter lett. Johnson-kormányában előbb a koronavírus-járvány alatt a sikeres oltási kampányért felelős vezető volt, majd a 2021. szeptemberi kormányátalakítás után oktatási miniszter lett.

Mesteri húzás volt

Egy a kormányhoz közelálló bennfentes szerint Zahawi kinevezése Rishi Sunak lemondása után pénzügyminiszterré mesteri húzás volt Johnson részéről. Várhatóan Sunakétől eltérő gazdaságpolitikát folytat majd a következő néhány hónapban – az Egyesült Királyságban a pénzügyminiszter igen nagy önállósággal végzi a munkáját –, amelyben a nagyobb hangsúlyt kap a gazdasági növekedés élénkítése, illetve érti főnökének azt a szándékát, hogy a szigetországot a vállalkozók, a vállalkozások indításának egyfajta paradicsomává tegyék.

Van olyan konzervatív parlamenti képviselő, aki szerint Zahawi hibát követett el a pénzügyminiszteri megbízatás elfogadásával, mert ezzel Johnson-kormányának süllyedő hajójára szállt fel. Mások úgy látják, csak világossá tette, hogy a párt és az ország vezetésére aspirál. Felvállalta, hogy nyíltan biztassa Johnsont a lemondásra, ami vélhetően az utolsó csepp volt a miniszterelnök keserű poharában, miután már a kormány második legfontosabb tagjaként tette.