Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit belpolitikai felfordulás mindenképpen egyik fordulópontjához érkezett azzal, hogy a kormány minisztereinek egy csoportja rá akarja bírni Boris Johnson miniszterelnököt a lemondásra – szivárogtatták a médiának a BBC tudósítása szerint. A Walesért, az Észak-Írországért felelős államtitkár, a közlekedési miniszter és a tegnap kinevezett Nadhim Zahawi pénzügyminiszter is azok között a kormánytagok között van, akik részt vesznek ebben az akcióban.

Zahawit a kormányfő hűséges szövetségesének tartják, ám egyben Johnson lehetséges utódának a pártelnöki, egyben miniszterelnöki poszton, így – ha igaz részvétele a sajátos delegációban –, akkor nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó oxigénmolekula is elfogyhatott Johnson körül. Ő egyébként a brit parlament bizottságainak vezetőiből álló Liaison Committee meghallgatásán, amelyen szerda délután a kormány politikájáról számolt be, azt mondta, hogy nem akar lemondani, továbbá nem tartja időszerűnek előrehozott választások kiírását sem a politikai stablitás helyreálítására.

Eközben összesen 36 kormányzati tisztviselő, köztük számos miniszter mondott le két napon belül, öt tárca vezetője közös lemondólevelükben arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy „álljon félre”. Sajtóértesülések szerint Michael Gove, a kormányfő régi szövetségese, jelenleg fejlesztési miniszter és Kwasi Kwarteng üzleti és ipari miniszter is azt javasolta Johnsonnak, hogy mondjon le.